Inflace a deflace – jaký mají vliv na vaše peníze?

Inflace a deflace – pojmy, které slýcháme často, ale víme vůbec, co znamenají pro naše peníze? Proč ceny stoupají, nebo naopak klesají, a jak to ovlivňuje naši peněženku? Někdy není úplně jasné, jestli bychom se měli obávat, nebo se naopak radovat. Společně se podíváme, co se za těmito jevy skrývá, jak nám mohou zasáhnout do každodenního života, a hlavně – zda má vůbec smysl se proti nim nějak bránit.

Inflace a deflace – jaký mají vliv na vaše peníze?

Klíčové informace

icon

Inflace snižuje kupní sílu peněz – za stejnou částku si koupíte méně zboží než dříve.

icon

Deflace naopak zvyšuje kupní sílu peněz, ale může zpomalit ekonomiku, protože lidé odkládají nákupy.

icon

Při vysoké inflaci se nevyplatí předčasně splácet hypotéku s nízkou sazbou – lépe je volné finance investovat.

icon

Volné peníze je vhodné investovat nebo spořit do produktů, které přinášejí vyšší výnos než inflace, například akcie nebo nemovitosti.

icon

V době deflace neodkládejte důležité nákupy, abyste podpořili ekonomiku a udrželi stabilní příjmy.

Co je inflace?

V učebnicích ekonomie bychom se dočetli, že inflace je trvalý růst cenové hladiny v ekonomice, což vede ke snižování kupní síly peněz. Odborníci ji často vyjadřují jako procento, které udává, jak rychle rostou ceny ve sledovaném období.

Pro snadnější pochopení si to ale můžeme představit jednodušeji. Inflace znamená, že si za stejnou částku peněz koupíte méně než dříve. Pokud například rohlík před rokem stál 2 Kč, dnes může stát 2,50 Kč. Vaše peníze tak mají menší hodnotu, protože ceny rostou.

Co je deflace?

Naopak, deflace je ekonomický jev, který bychom v odborných textech popsali jako pokles cenové hladiny v ekonomice, což vede ke zvyšování kupní síly peněz. Jinými slovy, ceny klesají a za stejné peníze si koupíte více.

A co to vlastně znamená v praxi?

Deflace působí opačně než inflace. Pokud rohlík loni stál 2 Kč, dnes ho můžete koupit třeba za 1,80 Kč. Vaše peníze tedy mají větší hodnotu, protože za ně můžete pořídit více věcí. I když to na první pohled zní výhodně, dlouhodobá deflace může způsobit problémy celé ekonomice, jak si ukážeme dále.

Jak inflace a deflace ovlivňují vaše peníze?

Teď, když víme, co je inflace a deflace, pojďme se podívat, jak tyto jevy ovlivňují naši každodenní finanční situaci a celou ekonomiku. Ať už se jedná o rostoucí nebo klesající ceny, oba tyto jevy mají své důsledky, na které bychom si měli dát pozor.

Inflace – tichý zloděj úspor

Jak už jsme si vysvětlili, při inflaci rostou ceny. To znamená, že hodnota vašich peněz se postupně snižuje. Pokud máte naspořeno 100 000 Kč, ale inflace je například 5 % ročně, za rok bude mít tato částka reálně hodnotu jen 95 000 Kč – koupíte si za ni méně zboží a služeb než dnes.

Příklad z praxe:

Představte si, že si chcete koupit nový notebook za 20 000 Kč. Pokud inflace roste, za pár let by tento stejný notebook mohl stát 23 000 Kč. Pokud tedy své peníze necháte jen tak ležet na běžném účtu bez úroků, jejich hodnota se postupně zmenší.

Co dělat s hypotékou při vysoké inflaci?

Pokud máte hypotéku s nízkou úrokovou sazbou, může být nevýhodné ji předčasně splácet. Proč? Když je inflace vyšší než úroková sazba na vaší hypotéce, reálně se vám splácení „vyplácí“. Peníze, které dnes bance vracíte, mají nižší reálnou hodnotu než v době, kdy jste si hypotéku vzali. Pokud máte například hypotéku s úrokovou sazbou 2 %, ale inflace je 5 %, reálně jsou náklady na váš dluh záporné.

Místo předčasného splacení je lepší volné finance investovat nebo spořit do produktů, které přinášejí vyšší výnos než inflace. Tímto způsobem můžete vydělat více, než kdybyste jednoduše splatili hypotéku předčasně.

Co dělat s volnými penězi v době vysoké inflace?

V době vysoké inflace je vhodnější nechat hypotéku běžet a volné peníze investovat nebo spořit. Například:

  • Investice do akcií nebo dluhopisů – Potenciálně vyšší výnosy mohou překonat inflaci.
  • Spořicí účty s vyššími úroky – Hledejte produkty, které nabízejí úrokovou sazbu blízkou nebo vyšší než inflace.
  • Nemovitosti – Investice do nemovitostí má tendenci chránit vaše finance před inflací, protože ceny nemovitostí obvykle s inflací rostou.

Tip: Investovat? Bez znalosti těchto 5 pravidel to raději nezkoušejte!

Deflace – proč klesající ceny nejsou vždy dobré

Deflace naopak znamená pokles cen, což se na první pohled zdá skvělé. Proč by nám mělo vadit, že si za stejné peníze koupíme více? Problém je, že dlouhodobá deflace může vést ke zpomalení ekonomiky.

Lidé začnou očekávat, že ceny budou klesat dál, a proto odkládají své nákupy – proč si koupit novou televizi dnes, když za půl roku bude levnější?

To má ale negativní dopad na firmy, protože začnou prodávat méně zboží, mají menší příjmy, což může vést k propouštění nebo snižování mezd. A to zase znamená, že lidé mají méně peněz na utrácení, což celý cyklus jen zhoršuje.

Příklad z praxe:

Představte si, že si chcete koupit nový automobil za 400 000 Kč. Pokud byste věděli, že ceny aut budou v příštím roce klesat, pravděpodobně byste s nákupem počkali. Když to ale udělají tisíce lidí, automobilky začnou mít problém – prodávají méně, takže musí snižovat výrobu, což ovlivní nejen jejich zaměstnance, ale i celé odvětví.

Co dělat v době deflace?

V období deflace se lidé často rozhodují odkládat nákupy v očekávání, že ceny budou dál klesat. To ale může ještě více zpomalit ekonomiku. Proto je důležité neodkládat nákupy, které jsou pro vás důležité a můžete si je dovolit. Vyplatí se udržet ekonomiku v chodu, což pomáhá jak firmám, tak i zaměstnancům, kteří díky tomu mohou mít stabilnější příjmy.

Pokud jde o vaše finance, deflace může znamenat, že vaše úspory mají vyšší reálnou hodnotu, protože ceny klesají. Na rozdíl od inflace tedy deflace vaše peníze nezhodnocuje negativně, ale přesto byste měli hledat způsoby, jak své finance dlouhodobě zhodnotit.

  • Zvažte dlouhodobé investice – I v době deflace mohou být některé investice výhodné, zejména ty, které dlouhodobě přinášejí výnos.
  • Nepanikařte – Klesající ceny mohou vypadat lákavě, ale je důležité nečinit rozhodnutí jen na základě krátkodobých pohybů cen. Vnímejte své finance z dlouhodobého hlediska a hledejte stabilní způsoby zhodnocení.

Jak se postavit k inflaci a deflaci?

Inflace i deflace mají výrazný dopad na naše peníze a ovlivňují, jak nakládáme s úsporami a dluhy. Inflace nás nutí přemýšlet o způsobech, jak své finance zhodnotit a nepřicházet o jejich reálnou hodnotu – investování, nemovitosti nebo správné spoření mohou být dobrou obranou. Deflace zase na první pohled vypadá výhodně, ale může mít vážné následky pro ekonomiku, pokud lidé začnou masivně odkládat nákupy.

Je důležité vnímat tyto ekonomické jevy v kontextu a podle nich plánovat své finanční kroky.

Klíčem je dlouhodobé myšlení, které vám pomůže nejen ochránit úspory, ale také zhodnotit finance v jakékoliv ekonomické situaci.

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Investování

26.11.2020

Konzervativní vs. dynamická – jak investice poznat a které vybrat?

Uvažujete o investování, čtete návody, ale není vám jasné, co autoři textů rozumí pod pojmy konzervativní a dynamická investice? Tady se to dozvíte!

Investování

03.11.2020

Investovat? Bez znalosti těchto 5 pravidel to raději nezkoušejte!

Přemýšlíte nad investováním? Bez znalosti základních pravidel to nikdy nezkoušejte! V tomhle článku najdete všechna pravidla, kterých se v investování držet.

Investování

21.07.2020

Investování s P2P půjčkami. Jak na to?

Prostřednictvím P2P platforem si můžete výhodně půjčit peníze přímo od lidí, stejně tak můžete své peníze také investovat. Jak začít a pro koho je P2P investování vhodné?