Jak zjistit, jestli dostanu půjčku. Praktický průvodce pro žadatele

Hospodaření s penězi může být poměrně jednoduché, ale jakmile vstoupí do hry potřeba půjčky, situace se může rychle zkomplikovat. Ať už potřebujete půjčku na nový domov, auto, nebo na konsolidaci stávajících dluhů, otázka, zda vám bude půjčka schválena, je klíčová. Jenže jak to zjistit, než se vůbec pustíte do podání žádosti? V tomto článku se společně podíváme na to, co všechno ovlivňuje šance na schválení půjčky, jak se můžete na tento proces připravit, a co dělat pro to, abyste měli co největší šanci na úspěch.

Jak zjistit, jestli dostanu půjčku. Praktický průvodce pro žadatele

Klíčové informace

icon

Poskytovatelé půjček zkoumají vaši bonitu, která zahrnuje příjem, zaměstnání, dluhovou zátěž a platební historii, aby rozhodli, zda vám půjčku schválí.

icon

Banky i nebankovní instituce nahlížejí do registrů dlužníků, jako jsou BRKI, NRKI a SOLUS, aby získaly ucelený obraz o vašich finančních závazcích.

icon

Bankovní poskytovatelé mají přísnější kritéria pro schvalování půjček, ale nabízejí výhodnější podmínky, zatímco nebankovní instituce jsou flexibilnější, avšak s vyššími náklady.

icon

Pro zvýšení šance na schválení půjčky je důležité snížit stávající dluhy, zlepšit platební historii, uzavřít nevyužívané kreditní karty a mít připravené všechny potřebné dokumenty.

icon

Pokud je vaše žádost o půjčku zamítnuta, zvažte možnosti, jak zlepšit svou finanční situaci, ale vyhněte se pochybným poskytovatelům úvěrů, kteří by vás mohli dostat do ještě horší finanční situace.

Co rozhoduje o tom, jestli získáte půjčku?

Každý poskytovatel úvěru si vás před schválením půjčky důkladně prověří. Tento proces zahrnuje několik kroků a faktorů, které rozhodnou o tom, zda půjčku získáte, či nikoli.

Bonita

V prvé řadě si poskytovatel úvěru prověří vaši bonitu. To znamená, že důkladně zhodnotí vaši schopnost splácet půjčku. Tuto povinnost jim přikazuje Zákon o spotřebitelském úvěru (č. 257/2016 Sb.), který uvádí, že poskytovatelé úvěrů musí předem posoudit, zda je spotřebitel schopen úvěr splácet na základě jeho příjmů, výdajů a dalších osobních poměrů. 

Při posouzení vaší bonity bude poskytovatel půjčky zohledňovat několik klíčových faktorů:

  • Příjem: Stabilita a výše vašich příjmů jsou zásadní. Banky i nebankovní poskytovatelé chtějí vidět, že máte pravidelný a dostatečný příjem na pokrytí splátek.
  • Zaměstnání: Posuzuje se délka trvání pracovního poměru a typ zaměstnání. Stabilní zaměstnání u solidního zaměstnavatele je velkým plusem.
  • Dluhová zátěž: Zohledňuje se, kolik dlužíte jiným věřitelům a jaké jsou vaše současné finanční závazky.
  • Platební historie: Poskytovatelé se podívají na vaši dosavadní zkušenost se splácením půjček. Jak jste v minulosti spláceli své závazky, bude mít vliv na to, jak vás budou hodnotit.

Pomáháme ušetřit

Srovnejte si půjčky u nás - jednoduše a rychle

Chci ušetřit

Registry dlužníků

Bez ohledu na to, zda máte za sebou bohatou úvěrovou historii, nebo jste v tomto světě úplnými nováčky, si budoucí věřitel ověří informace o vás v úvěrových registrech. Poskytovatelé půjček se obvykle dívají do hlavních registrů, aby zjistili, zda máte nějaké nesplacené závazky:

  • Bankovní registr klientských informací (BRKI): Tento registr uchovává informace o vašich úvěrech a dalších závazcích u bank. Pokud jste někdy měli půjčku, hypotéku nebo kreditní kartu u banky, tyto údaje zde budou zaznamenány.
  • Nebankovní registr klientských informací (NRKI): Obsahuje informace o úvěrech, které jste si vzali u nebankovních poskytovatelů, leasingových společností a dalších finančních institucí mimo bankovní sektor.
  • SOLUS: Registr, který zahrnuje informace o různých typech závazků, nejen u úvěrových institucí, ale také například u telekomunikačních operátorů nebo dodavatelů energií. SOLUS je široce využívaný nejen bankami a nebankovními společnostmi, ale i dalšími subjekty pro zjištění, zda máte nějaké problémy se splácením závazků.

Tyto registry společně poskytují ucelený obraz o vaší finanční situaci a historii. Na základě informací z těchto registrů se poskytovatelé rozhodují, zda vám půjčku schválí, a za jakých podmínek.

Jak bankovní a nebankovní poskytovatelé hodnotí bonitu?

Bankovní a nebankovní poskytovatelé přistupují k hodnocení bonity klienta rozdílně, což se odráží jak v procesu schvalování, tak i v podmínkách, které mohou žadateli nabídnout.

Bankovní poskytovatelé

Banky jsou obecně konzervativnější a jejich proces hodnocení bonity je velmi důkladný. Bankovní instituce se zaměřují na:

  • Detailní analýzu finanční situace: Banky pečlivě analyzují váš příjem, zaměstnání, dluhovou zátěž a platební historii. Vyžadují také detailní dokumentaci, jako jsou výpisy z bankovního účtu a potvrzení o příjmu.
  • Přísnější kritéria: Pro schválení půjčky u banky musíte splňovat vyšší standardy. Stabilní zaměstnání, vysoký a pravidelný příjem a čistá platební historie jsou klíčové faktory pro získání půjčky.
  • Výhodnější podmínky: Pokud splníte přísná kritéria banky, můžete získat půjčku s nižší úrokovou sazbou, delší dobou splatnosti a výhodnějšími podmínkami.

Nebankovní poskytovatelé

Nebankovní instituce jsou flexibilnější, což se projevuje také ve způsobu, jakým hodnotí bonitu:

  • Méně přísná kritéria: Nebankovní poskytovatelé často nevyžadují tak detailní dokumentaci a mohou být ochotnější půjčit i lidem s nižší bonitou, nepravidelným příjmem nebo horší platební historií.
  • Rychlejší schválení: Díky méně přísným požadavkům může být proces schvalování u nebankovních institucí rychlejší. Tento přístup je vhodný pro lidi, kteří potřebují peníze rychle a nemohou čekat na zdlouhavý bankovní proces.
  • Vyšší úroky a poplatky: Flexibilita nebankovních poskytovatelů je často vykoupena vyššími úroky a poplatky. To může znamenat, že i když získáte půjčku snadněji, zaplatíte za ni více.

Porovnejte si půjčky od ověřených poskytovatelů

Srovnat půjčky

Jak zvýšit šanci na schválení půjčky?

Pokud chcete maximalizovat své šance na schválení půjčky, je důležité se dobře připravit a podniknout několik kroků, které mohou pozitivně ovlivnit rozhodování poskytovatele úvěru.

1. Zlepšete svou bonitu

Vaše bonita je klíčovým faktorem při rozhodování o schválení úvěru. Existuje několik způsobů, jak svou bonitu zlepšit:

  • Snižte stávající dluhy: Pokud máte již existující dluhy, snažte se je snížit. Čím nižší je vaše dluhová zátěž, tím lépe budete hodnoceni.
  • Uzavřete nevyužívané kreditní karty: Pokud máte otevřené kreditní linie, které nevyužíváte, uzavření těchto účtů může zlepšit váš poměr dluhů k příjmům.
  • Zlepšete svou platební historii: Pravidelné a včasné splácení stávajících závazků je důkazem vaší spolehlivosti. Pokud máte v minulosti problémy s platbami, snažte se co nejdříve je vyřešit.

2. Připravte si potřebné dokumenty

Připravenost je klíčem k hladkému procesu schvalování půjčky. Zajistěte, že máte k dispozici všechny potřebné dokumenty:

  • Doklady totožnosti: Obvykle budete muset předložit občanský průkaz, pas nebo jiný platný doklad totožnosti.
  • Výpisy z bankovního účtu: Tyto dokumenty prokazují, že máte dostatečné finanční prostředky na pokrytí měsíčních splátek.
  • Potvrzení o příjmu: Doložení pravidelného příjmu je zásadní, zejména pokud žádáte o půjčku u banky. Pokud jste zaměstnanec, mějte připravené potvrzení o příjmu od zaměstnavatele. Pokud jste samostatně výdělečně činný, připravte si daňová přiznání za poslední dva roky.

3. Zvažte spolužadatele nebo ručitele

Pokud vaše bonita není dostatečně silná, můžete zvýšit své šance na schválení tím, že požádáte o pomoc spolužadatele nebo ručitele:

  • Spolužadatel: Přidání spolužadatele, který má stabilní příjem a dobrou kreditní historii, může posílit vaši žádost. Spolužadatel sdílí odpovědnost za splácení půjčky, což snižuje riziko pro poskytovatele úvěru.
  • Ručitel: Ručitel je osoba, která se zavazuje splácet půjčku v případě, že vy sami nebudete schopni. Přítomnost ručitele s dobrou bonitou může výrazně zvýšit vaše šance na schválení úvěru.

4. Využijte online nástroje a srovnávače

Použití online nástrojů vám umožní snadno porovnat různé nabídky na trhu. Tyto nástroje vám mohou pomoci získat lepší přehled o možných podmínkách půjčky a identifikovat nejvýhodnější nabídky na základě vašich specifických potřeb.

5. Ověřte své záznamy v registrech dlužníků

Před podáním žádosti je dobré si zkontrolovat své záznamy v úvěrových registrech:

  • Získejte výpis z registrů: Požádejte o výpis z BRKI, NRKI a SOLUS. Získáte tak přehled o svých závazcích a zjistíte, zda nejsou ve vašem záznamu chyby, které by mohly negativně ovlivnit rozhodnutí poskytovatele půjčky.
  • Opravte chyby: Pokud zjistíte nesprávné nebo neaktuální informace ve svých záznamech, co nejdříve je opravte. Tímto způsobem můžete zabránit zbytečným komplikacím při schvalování vaší žádosti.

Klíčové kroky k úspěšnému získání půjčky

Připravit se na žádost o půjčku znamená pečlivě zvážit svou finanční situaci a podniknout kroky, které zvýší vaši šanci na úspěšné schválení. Klíčem je zlepšení vaší bonity, důkladná příprava potřebných dokumentů a výběr správného typu půjčky, který odpovídá vašim potřebám.

Pamatujte, že i pokud je vaše žádost zamítnuta, existují kroky, které můžete podniknout, abyste svou situaci zlepšili a získali půjčku v budoucnu. Důležité je také vyhýbat se nelegálním nebo pochybným poskytovatelům úvěrů, kteří by vás mohli dostat do ještě složitější finanční situace.

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

10.09.2024

Půjčka ze zahraničí: Co byste měli vědět a jak se liší od českých půjček

Půjčka ze zahraničí je sice možná, ale vzácná. Proč? Vedou k tomu zejména nevýhody půjček ze zahraničí. Provedeme vás zahraničními půjčkami, včetně pravidel

Půjčky

26.08.2024

Jak zjistit, jestli dostanu půjčku. Praktický průvodce pro žadatele

Zjistěte, co ovlivňuje schválení půjčky, a získejte praktické tipy, jak zvýšit své šance. Připravte se na žádost o půjčku správným způsobem.

Půjčky

20.08.2024

Kde si půjčit peníze?

Svět půjček je velký a nepřehledný. Pojďte se v něm vyznat! Přečtěte si, jaká půjčka je na co vhodná, od koho si ji vzít a jaké výhody i nevýhody s ní získáte.