Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Všichni víme, že půjčit si od lichváře, je to nejhorší, co můžeme sami sobě po finanční stránce provést. Jenže ne každý ví, jak lichváře včas poznat a včas se mu vyhnout. Přitom je to poměrně snadné. Přečtete si, jak poznat lichváře a kde si můžete být jisti, že na něj nenatrefíte.

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Klíčové informace

icon

Lichvář je osoba, která provozuje lichvu: zneužívá tíživé situace klienta a za poskytnuté peníze vyžaduje plnění v hrubém nepoměru k půjčené částce.

icon

Obrana proti lichvě je snadná: stačí se jí vyhnout.

icon

Lichvář není držitelem licence ČNB a půjčka od lichváře není spotřebitelským úvěrem.

icon

Srovnávač půjček ověřuje licence poskytovatelů ještě před tím, než s nimi zahájí spolupráci. Do srovnání zařazuje jen spotřebitelské úvěry od poskytovatelů s licencí.

icon

Odpovědnost za půjčku a její splácení bude vždycky na vás.

Kdo je lichvář

Lichvářem je osoba (jednotlivec nebo firma), která provozuje lichvu. Asi nepřekvapivé zjištění. Definice lichvy ale už tak jednoznačná není. Naše legislativa nestanovuje žádnou konkrétní výši úroků nebo RPSN, které by určovaly lichvu. 

Co je lichva

K lichvě přistupujeme (v českém právním řádu) jako k chování, které musí splnit určité podmínky, aby ji soud za lichvu mohl prohlásit. Pokud soud prohlásí chování věřitele za lichvu, zároveň prohlašuje, že byl spáchán trestný čin. Ano, lichva je v legislativě ukotvena nejen v Občanském zákoníku, ale i v Zákoníku Trestním.

Pokud se zaměříme na peněžní půjčky, pak můžeme ustanovení o lichvě parafrázovat následovně: 

Lichvou je takové jednání věřitele (poskytovatele), který zneužije rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo rozrušení klienta k tomu, aby získal závazný slib plnění. Přitom se musí jednat o následně vymáhané plnění, jehož výše je, vzhledem k půjčené částce, v hrubém nepoměru.

Proto: ne každá půjčka s vysokým úrokem (RPSN) se dá považovat za lichvu. Splněny ještě musejí být další podmínky: zneužití situace. 

Nenechte se ošálit lichvou

Vyberte si ověrenou půjčku se 100% jistotou

Srovnání ověřených půjček

Lichváři si smluvně ošetří, abyste je nemohli obvinit ze zneužití

Vágně nastavená pravidla a nutnost rozhodnutí soudu o tom, zda k lichvě vůbec došlo, dávají lichvářů, značný prostor k seberealizaci. Naučili se postavit smlouvy tak, aby se jejich klienti předem zbavili jakékoliv možnosti se bránit. Stačí totiž podepsat prohlášení o příčetnosti a informovaném souhlasu se všemi podmínkami půjčky.

Co s tím? Jedině prevence: poznat lichváře včas 

Jediným způsobem, jak se problémům s případnou lichvou vyhnout, je naučit se poznat lichváře včas. Vyhnout se mu a nijak se s jeho nabídkami nezaplést. Lákají sice na kamarádskou výpomoc, na půjčku pro každého (protože každý si zaslouží šanci) a na podobně líbivá hesla. Jenže následky jsou vše, jen ne „kamarádské“ nebo „dávající šanci“.

Jak poznat lichváře snadno a rychle?

Přesné určení, kdo je lichvář a kdo ne, má v rukou jedině soud. Ale to ve výsledku ničemu nevadí. K dispozici je totiž jiní mocná zbraň: informace, že:

Lichváři se pohybují jen mezi poskytovateli bez licence ČNB.

Lichvář neposkytuje spotřebitelský úvěr.

Ano, řešení je snazší, než by mnozí čekali: stačí se při výběru půjčky obrátit na poskytovatele licencované, kteří podléhají dohledu ČNB a u kterých centrální banka konstatovala, že obchodní podmínky a postupy odpovídají všem požadavkům zákona o spotřebitelském úvěru. 

Kde hledat licenci poskytovatele?

Zda má finanční společnost licenci, či nikoliv, můžete zjistit přímo na stránkách ČNB. Návod jak na to, najdete v tomto článku. Postup je snadný, i když trochu zdlouhavý.

Je tu však ještě jedna a mnohem rychlejší možnost: půjčku vybírat v online srovnávači. V čem vám tento postup pomůže? Do online srovnání půjček se totiž zařazují jen ověření poskytovatelé, s licencí ČNB. A tím vám odpadá starost s rozpoznáním lichváře.

Odpovědnost za půjčku však stále máte vy

Pamatujte, že i když vás srovnávač půjček zbaví starosti s rozpoznáním lichvářů, nezbavuje vás odpovědnosti za výběr a splácení úvěru. Půjčky nejsou legrace. Při špatném zacházení s nimi se můžete do exekuce dostat stejně jako s půjčkou od lichváře. Jen to bude trvat o něco déle. 

Kam dál: Než se pro jakoukoliv půjčku rozhodnete, projděte si 10 zaručených rad, jak se vyhnout exekuci a předlužení.

Zdroje: Občanský zákoník / Trestní zákoník / Zákon o spotřebitelském úvěru

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Banky

10.04.2024

Chybně odeslaná platba: Co dělat a jak předejít omylům

Jak řešit a předcházet chybně odeslaným platbám? Co dělat, pokud peníze omylem zamíří na špatný účet a jak předejít chybám při jejich odesílání.

Banky

25.01.2024

Bankovní identita: snadní a rychlá identifikace na internetu

Co je bankovní identita, jak se využívá a u které banky ji získáte? Jak si vyřídit BankID a jak se o ni starat? Kde se dá BankID využít a může ji někdo ukrást?

Banky

23.03.2021

Podnikatelský účet 2024 - co nabízí, kdy ho musí OSVČ mít a které firmy ne?

OSVČ bankovní účet - jaké výhody vám nabídne a jakým nevýhodám s ním budete muset čelit? Kdy si ho musí OSVČ založit a které firmy ho mít nemusejí?