Půjčka ze zahraničí: Co byste měli vědět a jak se liší od českých půjček

Uvažujete o půjčce ze zahraničí nebo se zajímáte o možnosti financování pro cizince v České republice? Přestože půjčky ze zahraničí nejsou v ČR příliš běžné, je dobré znát svá práva a povinnosti v rámci Evropské unie. Připravili jsme pro vás přehled o zahraničních půjčkách, porovnání s českými možnostmi, ale recipročně i stručné objasnění situace cizinců žádajících o půjčku v ČR.

Půjčka ze zahraničí: Co byste měli vědět a jak se liší od českých půjček

Klíčové informace

icon

Před podpisem smlouvy máte právo na detailní informace o úvěru

icon

Od smlouvy můžete odstoupit do 14 dnů bez udání důvodu

icon

Půjčky ze zahraničí jsou v ČR velmi vzácné a často méně výhodné než tuzemské nabídky

icon

Zahraniční banky mohou odmítnout půjčku nerezidentům

icon

Cizinci v ČR mají možnost získat půjčku za určitých podmínek

Informace před uzavřením smlouvy jsou shodné v celé EU

Když zvažujete půjčku, ať už tuzemskou nebo zahraniční, je klíčové porovnat různé nabídky. Poskytovatel úvěru vám musí předložit formulář nazvaný "Standardní evropské informace o spotřebitelském úvěru". Tento dokument obsahuje důležité údaje, jako jsou hlavní charakteristiky smlouvy, celková výše úvěru, roční procentní sazba nákladů (RPSN) a plán splátek. Díky těmto informacím můžete snadno porovnat různé nabídky a vybrat tu nejvýhodnější.

Podle Standardu sdělují informace i čeští poskytovatelé úvěrů. Ve vyžadované struktuře najdete informace také ve srovnávači půjček a v našich podrobných recenzích úvěrů.

Vaše práva po podpisu smlouvy

I po podpisu smlouvy máte určitá práva, opět shodná napříč celou EU. Nejdůležitější jsou následující dvě:

  1. Možnost odstoupit od smlouvy do 14 kalendářních dnů bez udání důvodu. Musíte však vrátit půjčenou částku a uhradit úroky za dny, kdy jste peníze měli u sebe, plus nevratné poplatky (pokud se k půjčce vázaly). 

  2. Vedle odstoupení od smlouvy do 14 dní máte i možnost splatit úvěr předčasně. Poskytovatel úvěru může požadovat kompenzaci za ušlé úroky, ale tato částka nesmí překročit skutečně ušlé úroky.

Pomáháme ušetřit

Srovnejte si půjčky u nás - jednoduše a rychle

Chci ušetřit

Jaká je v ČR realita půjček ze zahraničí?

V České republice je nabídka půjček ze zahraničí velmi omezená. Častěji se setkáte s jinými (až nečekanými) typy půjček, jako jsou půjčky bez doložení příjmu nebo půjčky bez nahlížení do registru dlužníků. Pokud přesto narazíte na nabídku zahraniční půjčky, je důležité důkladně prověřit licenci poskytovatele a porovnat si jeho podmínky s tuzemskými nabídkami. Bank bude mezi těmito poskytovali jen velmi málo.

Právní rámec zahraničních půjček

Půjčky v rámci EU reguluje Směrnice 2008/48/ES o smlouvách o spotřebitelském úvěru. Tato směrnice se vztahuje na půjčky od 200 do 75 000 eur se splatností delší než jeden měsíc. Nevztahuje se však na hypotéky, půjčky na nákup pozemků nebo bezúročné úvěry do 30 dní (znáte jako první půjčku zdarma). Pro půjčky mimo toto rozmezí platí národní legislativa jednotlivých států.

Situace se bude postupně měnit: brzy by se do působnosti této směrnice měly dostat půjčky zdarma. Ovšem hypotéky i nadále zůstávají v gesci bank jednotlivých trhů, přeshraničně se poskytují jen velmi výjimečně.

Úskalí zahraničních půjček

Při žádosti o půjčku v jiné zemi EU můžete narazit na překážky. Zahraniční banky často odmítají půjčit peníze lidem, kteří v dané zemi nebydlí nebo alespoň nepracují. Navíc, pokud si půjčíte v cizí měně, vystavujete se kurzovému riziku. V případě, že koruna oslabí vůči měně půjčky, vaše splátky se v korunách prodraží. Tento faktor může významně ovlivnit celkové náklady na půjčku.

Další překážkou může být jazyková bariéra. Smlouvy a komunikace s poskytovatelem půjčky budou pravděpodobně v cizím jazyce, což může vést k nedorozuměním nebo nepochopení důležitých podmínek půjčky. S tím souvisí i právní nejistota, protože každá země má své vlastní zákony týkající se půjček a ochrany spotřebitele. 

Regulace finančního sektoru se v různých zemích liší. Některé zahraniční půjčky nemusí podléhat stejně přísné regulaci jako české, což může snížit vaši ochranu jako spotřebitele. V neposlední řadě je třeba zmínit i refinancování. Může být obtížnější najít vhodný produkt pro refinancování zahraniční půjčky, a to jak na českém, třeba i na zahraničním trhu. 

Porovnání zahraničních půjček s českými 

Při zvažování zahraniční půjčky je důležité porovnat ji s nabídkami dostupnými na českém trhu. A rozhodnout se až podle výsledků porovnání. Uvedeme zde jen výhody půjček českých a nevýhody půjček zahraničních. To ostatní už si snadno odvodíte.

Výhody českých půjček:

icon

lepší dostupnost

icon

jednodušší komunikace a absence jazykové bariéry

icon

bez kurzového rizika

icon

rychlejší schválení i výplata peněz

Nevýhody zahraničních půjček:

icon

jazyková bariéra - smlouvy a komunikace mohou být v cizím jazyce

icon

složitější vymáhání práv - v případě sporu může být obtížnější domoci se svých práv v

icon

měnové riziko

icon

omezená nabídka pro český trh

Půjčky pro cizince v České republice

Cizinci žijící v České republice mají možnost získat půjčku od české banky či nebankovní společnosti,, ale podmínky se liší podle statusu cizince u nás a délky jeho pobytu v ČR.Některé banky a nebankovní instituce se specializují na půjčky pro cizince a nabízejí flexibilnější podmínky. Je však důležité pečlivě porovnat nabídky a být obezřetný při výběru poskytovatele. 

Občané EU/EHP mají při žádosti o půjčku v České republice většinou stejné podmínky jako čeští občané. Musí však prokázat trvalý nebo přechodný pobyt v ČR a doložit stabilní příjem na území České republiky. 

Pro občany třetích zemí jsou podmínky o něco přísnější. Tito žadatelé potřebují mít dlouhodobý nebo trvalý pobyt v ČR a musí prokázat stabilní zaměstnání a příjem v České republice. Navíc je často vyžadována delší historie pobytu a zaměstnání, zpravidla v rozmezí 1-2 let. 

Připravili jsme pro vás podrobné informace o půjčkách pro cizince, včetně srovnání s půjčkami pro české občany.

Zdroje: Europa.eu / webové stránky bank a nebankovních společností

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

10.09.2024

Půjčka ze zahraničí: Co byste měli vědět a jak se liší od českých půjček

Půjčka ze zahraničí je sice možná, ale vzácná. Proč? Vedou k tomu zejména nevýhody půjček ze zahraničí. Provedeme vás zahraničními půjčkami, včetně pravidel

Půjčky

26.08.2024

Jak zjistit, jestli dostanu půjčku. Praktický průvodce pro žadatele

Zjistěte, co ovlivňuje schválení půjčky, a získejte praktické tipy, jak zvýšit své šance. Připravte se na žádost o půjčku správným způsobem.

Půjčky

20.08.2024

Kde si půjčit peníze?

Svět půjček je velký a nepřehledný. Pojďte se v něm vyznat! Přečtěte si, jaká půjčka je na co vhodná, od koho si ji vzít a jaké výhody i nevýhody s ní získáte.