Jak mít přehled, kolik a kde splácím

Pokud si chceme v životě něco pořídit, zpravidla si na to musíme první našetřit. Rozhodneme-li se jít tou rychlejší cestou, vezmeme si úvěr. Jenže se může jednoduše stát, že splácíme půjček hned několik najednou a začínáme se v tom ztrácet. Kde všude splácím? Kolik mám ještě doplatit na všech splátkách? A nezapomněl jsem uhradit včas měsíční splátku? Pokud patříte mezi ty, kteří v těchto přehledech měsíc co měsíc tápou, věnujte bedlivě pozornost následujícím řádkům.

Jak mít přehled, kolik a kde splácím

Mít přehled nad splátkami se vyplatí

Může se jednoduše stát, že zapomeneme poslat měsíční splátku nebo na běžném účtě nemáme dostatek hotovosti a splátka automaticky neodejde, kam má. Do registru se pak propíše negativní záznam, o jehož existenci mnohdy žadatel nemá nejmenší ponětí. Nepříjemné překvapení přichází ve chvíli, kdy žádáme o nový úvěr.

Banka či úvěrová společnost se na vás bude pro vyhodnocení žádosti o půjčku dotazovat do Bankovního registru klientských informací (BRKI) a Nebankovního registru klientských informací (NRKI). Prostřednictvím těchto registrů si věřitelské subjekty (poskytovatelé úvěrů) vyměňují informace o bonitě, důvěryhodnosti a platební morálce klientů.

Webový portál kolikmam.cz je společným projektem BRKI, NRKI a společnosti CRIF – Czech Credit Bureau a je podporovaný bankami, stavebními spořitelnami, leasingovými, splátkovými a faktoringovými institucemi, které působí na českém finančním trhu a jsou uživateli jednotlivých registrů. Jeho prostřednictvím můžete za poplatek využívat např. službu, která vám několikrát ročně vyjede výpisy z registrů, povede vám statistiku splátek, dokonce vám dokáže vypočítat hodnocení vaší bonity.

Bez registrace se k informacím nedostanete

Informace v bankovním a nebankovním registru jsou pravidelně měsíčně aktualizovány a uchovávány po celou dobu existence úvěrového vztahu a dále po dobu 4 let po jeho ukončení. Výpis vám na základě žádosti vystaví za poplatek přímo dané registry. Pokud chcete mít pravidelný přehled, vyplatí se přímo registrace na portálu kolikmam.cz, díky které získáte okamžitý přístup k potřebným informacím ohledně vašich úvěrů a splátek. Máte hned několik možností, jak se stát registrovaným uživatelem:

  • on-line vyplněním registračního formuláře,
  • datovou schránkou,
  • osobně při návštěvě klientského centra BRKI a NRKI,
  • poštou.

Jakým způsobem mám kontrolu nad svými půjčkami?

Na portálu jsou dostupné informace o fyzických osobách, stejně jako o fyzických osobách podnikatelích. Registrovaní uživatelé zde mohou získat např. výpis z registrů nebo přístup k dalším službám.

Výpisy z registrů

Můžete si vybrat, zda si objednáte on-line verzi výpisů nebo výpis v papírové podobě. On-line verze výpisu vás vyjde na 100 Kč, papírová verze na 200 Kč. Zakoupit si můžete nově také společný výpis z registrů BRKI a NRKI v on-line podobě za 180 Kč, v papírové za 300 Kč.

Výpis z centrální evidence exekucí

Díky portálu kolikmam.cz můžete rovněž nahlížet do evidence exekucí. Prvním dotazem se ověří, zda se hledaný subjekt nachází v databázi Centrální evidence exekucí (zpoplatněno 40 Kč). Pokud je na subjekt vedena jedna či více exekucí, výstupem dotazu je přehled dokumentů jednotlivých exekucí. Pokud chce žadatel zjistit detaily jednotlivých exekucí, provádí se následný dotaz a každý je jednotlivě zpoplatněn částkou 25 Kč.

Hlídám si, kolik mám

Tato služba slouží především k ochraně před zneužitím identity k úvěrových podvodům v reálném čase, protože hlídá vznik nového úvěrového kontraktu na vašich datech v registrech. Prostřednictvím webového rozhraní je uživatel informován nejen v případech, kdy dojde ke vzniku nového záznamu o úvěrovém produktu v registru BRKI či NRKI, ale také v případech, kdy finanční instituce reportuje do registru některou vybranou negativní informaci:

  • zesplatněný úvěr,
  • odpis pohledávky,
  • soudní vymáhání,
  • prodej třetí osobě,
  • reportování pojistné události.

Roční paušál za aktivaci služby Hlídám si, kolik mám je 250 Kč za jeden registr, 365 Kč za oba registry dohromady.

#kolikmam365

Díky zvýhodněnému balíčku služeb #kolikmam365 získáte ucelený přehled a hodnocení vaší finanční situace s přesahem do minulosti. Při každém přihlášení se navíc provádí dotaz do registrů, takže jsou informace v souhrnném přehledu vždy aktuální.

Balíček obsahuje:

  • společný výpis z registrů 2x ročně,
  • aktivaci služby Hlídám si, kolik mám pro oba registry,
  • hodnocení vaší úvěrové situace.

Výše uvedený balíček služeb lze aktivovat za 499 Kč za rok.

Na co si dát pozor

Data, která na stránkách kolikmam.cz získáte, pocházejí pouze od členských společností. Všechny dluhy touto cestou neodhalíte. Pokud jste si v minulosti půjčili u společnosti, která není partnerem výše uvedených registrů a věc ještě nedospěla k exekuci, informace o dluhu si musíte zjistit sami. Doporučujeme se obrátit přímo na daného poskytovatele úvěru nebo inkasní firmu, která pohledávku převzala.

Zdroje: kolikmam.cz/ BRKI / NRKI

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Osobní finance

10.11.2023

Kybernetické útoky a podvodné investice jdou odhalit včas

Kyberútoky na peníze probíhají rychle a chytře. Ukážeme vám, na čem jsou podvody založeny a jak se jim ubránit! Základní scénáře se totiž opakují stále dokola

Osobní finance

14.03.2023

Exekuce na plat - jak probíhá a kolik vám exekutor musí nechat

Co je exekuce na plat, jak a kdo ji počítá? Za jak dlouho přijde? Kolik peněz musí zůstat a jaké je maximum srážek ze mzdy? Dá se jí vyhnout? Vše se dozvíte zde.

Osobní finance

05.01.2023

Jak na rozpočet pro 4 člennou rodinu? Zkuste ho vyladit s námi!

Co by mělo být zahrnuto v rodinném rozpočtu a co může zůstat alespoň občas stranou? Jak velkou část výdajů je v pořádku dávat na bydlení, jídlo, dopravu nebo na volný čas?