Jak se zbavit dluhů a vyřešit problémy se splácením

Do finančních potíží se může dostat každý z nás. Náhle přijdete o práci, zdravotní komplikace zapříčiní, že budete dlouhodobě na nemocenské, nebo budete mít nečekané výdaje. Tohle jsou typické situace, se kterými se pojí riziko v podobě neschopnosti splácet své dosavadní úvěry. Nesplácení závazků může v konečném důsledku končit až nařízenou exekucí vašeho majetku. Podívejte se s námi, jak předcházet komplikacím spojeným s prodlením se splátkami a jak lze řešit potíže s narůstajícími dluhy.

Jak se zbavit dluhů a vyřešit problémy se splácením

Vždy kontaktujte poskytovatele půjčky

Pokud se ocitnete v situaci, kdy nejste schopni splácet úvěr, netvařte se, že se nic neděje a za žádnou cenu nestrkejte hlavu do písku. Situace se sama nevyřeší. Vždy v prvé řadě kontaktujte svou banku či poskytovatele půjčky. Je v zájmu věřitele svým klientům v případě problémů se splácením pomoci.

Mnoho finančních společností nabízí svým klientům individuální řešení v podobě odkladu splátek.

Prostřednictvím webového formuláře či zákaznické linky lze zažádat o odklad splátek, případně úpravu splátkového kalendáře. V některých případech lze také požádat o prodloužení splatnosti půjčky, díky čemuž budete hradit nižší splátku. Důležité je o tuto možnost zažádat ještě před tím, než se do prodlení se splátkami dostanete.

Informujte se o možnosti konsolidace půjček

Řešit potíže se splácením půjček další novou půjčkou, není zrovna šťastné rozhodnutí. Lehce se tak můžete dostat do dluhové spirály, kdy nejste schopni své závazky splácet a zadlužujete se více a více.

V případě, kdy splácíte více úvěrů najednou, může být vhodným řešením situace konsolidace úvěrů. Jedná se v podstatě o sloučení půjček do jednoho úvěru. Největší výhodou je možnost prodloužení doby splácení a snížení měsíční splátky. Navíc tím, že má klient jen jeden závazek, platí pouze jeden poplatek. I to může představovat nemalou úsporu peněz.

Vysokou splátku hypotéky může vyřešit refinancování

Další z možností, jak řešit vysoké náklady na splátky úvěrů, je vhodné refinancování úvěru. Refinancovat se dá i hypotéka. Jedná se o převedení hypotečního úvěru k jiné bance a cílem je získat výhodnější podmínky splácení, tedy ušetřit na poplatcích, snížit úrokovou sazbu či prodloužit dobu splácení.

Neúměrný růst dluhů vyřeší osobní bankrot

Pokud se dlužník nachází v situaci, když již nezvládá řešit svou finanční situaci se splácením půjček, dluhy se neúměrně navyšují a hrozba exekuce nabývá reálných kontur, může být řešením vyhlášení osobního bankrotu.

Insolvence neboli oddlužení představuje proces, jak lze potíže s narůstajícími dluhy vyřešit. Osobní bankrot může vyhlásit vždy pouze dlužník a k dosažení osobního bankrotu je nutné splnit zákonné podmínky. Dlužník může splatit věřitelům za tři roky nejméně 60 % dluhu, nebo by měl za pět let dorovnat aspoň 30 % dlužné částky.

Nesplacený dluh může skončit až nařízenou exekucí

Krajní možností, jak řešit nesplácený úvěr v situaci, kdy dlužník odmítá hradit své závazky, je pro věřitele exekuce. Jedná se o státem povolený způsob vymáhání dluhů, pro který jsou jasně stanovena pravidla. Ta obsahují přesně definovaný postup při exekuci, stejně jako práva a povinnosti všech zúčastněných, díky čemuž se exekuce odlišuje od nikým neřízeného vymáhání dluhů, které nabízejí a také provádějí některé firmy.

Cílem exekuce je vymožení peněžité částky od dlužníka ve prospěch věřitele. Jde tedy o soudně vynucené splacení dluhů. Nejčastěji se exekuce provádí srážkami ze mzdy, obstavením účtu či prodejem movitých a nemovitých věcí.

Požádejte o pomoc s dluhy odborníky

Existuje celá řada odborných poraden a neziskových organizací, které se zabývají tím, jak se zbavit dluhů. Pokud si nevíte rady, jak banku požádat o snížení nebo odklad splátek, obraťte se na odbornou poradnu. Poradenství od těchto organizací je poskytováno zdarma.

Poradí vám, jak splatit dluh co nejrychleji a dají vám tipy, jak zvýšit svůj příjem nebo naopak snížit svoje výdaje. Pro pomoc se obraťte například na:

Vsaďte na prevenci a pojistěte se

Prevencí v případě splácení půjček je pojištění schopnosti půjčku splácet. V nenadálých životních situacích, k nimž může dojít opravdu kdykoli a u kohokoli, vám vhodné pojištění prokáže tu nejlepší možnou službu. Pojišťovna za vás převezme závazky a zasílání splátek vezme na svá bedra.

Bohužel ne vždy je pojištění výhodné a ne každé pojištění se vždy vyplatí, když dojde k tíživé situaci. Na vině bývají v takovém případě nevýhodné podmínky, které pojistník při podepisování smlouvy snadno přehlédne. Proto buďte při podepisování smluv vždy obezřetní a pečlivě si pročtěte veškeré smluvní dokumenty. Pokud něčemu nerozumíte, obraťte se na poradce, který vám veškeré informace vysvětlí.

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Osobní finance

10.11.2023

Kybernetické útoky a podvodné investice jdou odhalit včas

Kyberútoky na peníze probíhají rychle a chytře. Ukážeme vám, na čem jsou podvody založeny a jak se jim ubránit! Základní scénáře se totiž opakují stále dokola

Osobní finance

14.03.2023

Exekuce na plat - jak probíhá a kolik vám exekutor musí nechat

Co je exekuce na plat, jak a kdo ji počítá? Za jak dlouho přijde? Kolik peněz musí zůstat a jaké je maximum srážek ze mzdy? Dá se jí vyhnout? Vše se dozvíte zde.

Osobní finance

05.01.2023

Jak na rozpočet pro 4 člennou rodinu? Zkuste ho vyladit s námi!

Co by mělo být zahrnuto v rodinném rozpočtu a co může zůstat alespoň občas stranou? Jak velkou část výdajů je v pořádku dávat na bydlení, jídlo, dopravu nebo na volný čas?