Která banka půjčí se záznamem v registru?

Možná vás to překvapí, ale se záznamem v registru vám mohou půjčit všechny banky! Opravdu. On totiž není „záznam v registru“ jako „záznam v registru“. Některé záznamy jsou pozitivní a žadateli o půjčku pomohou k levnějšímu úvěru, jiné jsou neutrální a poskytnutí půjčky omezují jen po stránce celkové částky, další záznamy mohou být negativní -  a ty jediné brání bankám ve schválení další žádosti o úvěr. Ale ani v tomto případě nejde o definitivní výsledek schvalování půjčky.

Která banka půjčí se záznamem v registru?

Klíčové informace

icon

Všechny banky mohou poskytnout půjčku i se záznamem v registru, záleží na typu záznamu.

icon

Pozitivní záznamy v registru mohou pomoci získat levnější úvěr.

icon

Negativní záznamy v registru mohou bránit v poskytnutí půjčky, pokud jde o opakované nesplácení.

icon

I se záznamem v registru může banka poskytnout úvěr, ale možná v nižší částce, než byla požadována.

Že jsme vás teď dokonale zmátli? Pojďme si jednotlivé situace podrobně probrat, ať si sami můžete odpovědět na otázku: „Půjčí mi banka, když jsem v registru?“ Situace jsou v podstatě tři.

1. Pozitivní zápisy v registrech dlužníků, které pomohou s další půjčkou

Půjčka se záznamem v registru je často vnímána spíš jako nemožná nebo jako dost komplikovaná a drahá. Ale záznamy v registru mohou s další půjčkou dokonce i pomoci – a to v případě, kdy spotřebitel své předchozí půjčky řádně splácel a splácí – tedy ani ne neopozdil se splátkou a ani neprovedl předčasné splacení, resp. příliš brzké předčasné splacení.

Takový spotřebitel je bankou vnímán jako spolehlivý klient s ověřenou úvěrovou historií, kterému se mohou s klidným srdcem poskytnout další peníze, a to dokonce s výhodnějšími podmínkami. Nižší cena půjčky pak odráží nižší riziko jejího nesplácení.

A jak dlouho se v registru drží takové záznamy? Ještě čtyři roky po doplacení původních půjček. Takže celé čtyři roky poté, co jste řádně splatili svůj úvěr, jste pro banku čitelným klientem, neboť záznamy o vás si v registru najde a uvidí, že vy jste tím, kdo splácí řádně.

Hledáte bankovní půjčku?

Porovnat nabídky

2. Negativní zápisy v registrech dlužníků, které mohou poskytnutí půjčky bránit

Opakem pozitivních zápisů v registrech jsou zápisy negativní, jinými slovy zápisy o tom, že máte, či jste v nedávné minulosti měli potíže se splácením. V registrech BRKI, NRKI, REPI nebo v Pozitivním registru SOLUS se ocitne záznam o vašem nesplácení měsíc poté, co se se splátkou opozdíte - data se aktualizují jednou měsíčně, záznamy jsou tu uloženy ještě 4 roky po doplacení celého úvěru.

Nějaké to opomenutí splátky, které jste uhradili do několika dní či týdnů, z vás však ještě nedělá nespolehlivého klienta. V záznamech opomenutí platby mít sice budete, ale banky nad ním umějí přimhouřit oko. Tady zní odpověď na otázku: „kdo mi půjčí, když jsem v registru?“ velmi příznivě, totiž: „Téměř všichni“. Dokud nespadáte do kategorie hříšníků zapsaných v SOLUS, pro banku jste bezrizikovým žadatelem.

negativním registru SOLUS (Registr FO a Registr IČ), který je čistě hříšnickým registrem, se záznam o nesplácení totiž objeví většinou až po třech neodeslaných platbách. Data odsud se mažou po třech letech od doplacení celého dluhu nebo rok po doplacení dlužné faktury mobilnímu operátorovi (operátoři však hlásí klienty do SOLUS už měsíc po neuhrazení splátky).

Proto když jste v SOLUS, případně v exekuci, či jste museli vyhlásit insolvenci, a už je o ní i zápis u soudu, teprve tehdy mluvíme o komplikované situaci. V takových chvílích vám nepůjčí v podstatě nikdo, snad s výjimkou soukromých investorů, možná některá z nebankovek, pokud jím prokážete, že stále ještě disponujete majetkem. Asi netřeba dodávat, že tohle je extrémní situace, ve které už by šlo i o střechu nad hlavou!

3. Zápisy v registrech dlužníků, při nichž banka úvěr sice poskytne, ale v nižší částce

Nic není jen bílé nebo černé, a tak si ukažme i třetí typ reakce banky na žádost o úvěr v době, kdy máte záznam v registru. Velmi často se s ní potkají klienti, kteří splácejí hypotéky, ale ještě by potřebovali půjčit například na auto nebo na vybavení domu, bytu. Jsou proto již dlužníky se záznamem v registru, přesto mohou získat další úvěr z kategorie „bankovních půjček“. 

Přestože tito lidé pravidelně splácejí a ještě jim zbývá rezerva na případnou další splátku, může se stát, že banka schválí jen nižší částku, než o jakou požádali. Jde v podstatě o ochranu banky i klienta před předlužením, před neschopností řádně splácet.

Tady může pomoci buď se uskromnit a spokojit s nižší půjčkou, nebo třeba vyzkoušet refinancování – a navýšit původní hypotéku ještě o požadovanou částku, čímž se nový a vyšší dluh vejde do jednoho splátkové kalendáře a celková splátka se zvýší o méně, než byste spláceli u dvou úvěrů. Též se dají snížit splátky u hypotéky – pokud se máte časově ještě kam posunout, pak zbyde větší rezerva pro další půjčku.

Takže "kde vzít půjčku když jsem v registru?"

Shrňme si odpovědi na otázku „Kde si půjčit když jsem v registru“.

Nyní již víte, že klidně i u banky, protože vždy záleží na typu záznamu v registrech dlužníků. Pozitivní záznamy o tom, že splácíte řádně, tedy pravidelně a včas, vám otevírají cestu k výhodnějším úvěrům - a to právě i u bank.

Ale jakmile se do registrů dostanete v roli neplatiče, rázem se vaše pozice změní. Nicméně i v tomto případě dokáží banky a nebankovky rozlišit, jestli jste jen udělali chybu a zapomněli odeslat splátku, nebo zda jste ve finančních problémech.

Máte záznam v registru dlužníků?

Zobrazit nabídky půjček bez registru

Nezapomínejme ani na speciální kategorii s názvem půjčky bez registru, kde najdete úvěry, u nichž není posuzování zápisů v registrech tolik přísné jako v běžné bankce. Vždy však platí, že než se do jakékoliv půjčky pustíte, řádně si promyslete, jestli ji opravdu potřebujete, jestli na ni vůbec máte prostředky a jestli by to nešlo i jinak. Podívejte se na jedenáct jednoduchých pravidel odpovědného zadlužování, která najdete v našem blogovém článku.

Zdroje: CBCB.cz / weby bank a nebankovních společností / SOLUS.cz

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.