Půjčka ve zkušební době? Mýtus, nebo realita?

Zkušební doba není nic zvláštního či nestandardního. Právě naopak. Tímto obdobím si projde každý, kdo začíná v novém zaměstnání. Umí být ale značnou komplikací v momentě, kdy potřebujete získat půjčku. Kdo vám poskytne půjčku ve zkušební době a kdo se k vám nemilosrdně otočí zády? Má cenu žádat o půjčku v bance, nebo je lepší obrátit se rovnou na nebankovního poskytovatele?

Půjčka ve zkušební době? Mýtus, nebo realita?

Klíčové informace

icon

Získání půjčky během zkušební doby může být komplikované, protože banky a některé nebankovní společnosti považují tuto dobu za rizikovou.

icon

Banky obvykle neposkytují půjčky během zkušební doby, ale existují výjimky, pokud má klient u banky dlouhodobější historii a stabilní příjem.

icon

Některé nebankovní společnosti mohou poskytnout půjčku i během zkušební doby, ale je třeba počítat s vyššími úrokovými sazbami a potenciálně kratší dobou splatnosti.

icon

Při hledání půjčky je důležité ověřit legálnost poskytovatele, aby se klient vyhnul podvodům a lichvářům.

Zkušební doba prověří zaměstnance, ale i zaměstnavatele

Cílem zkušební doby je, aby si zaměstnanec zvykl na nové pracovní prostředí, naučil se a pochopil nové pracovní úkoly a návyky. Důležité je toto období také pro zaměstnavatele, který má šanci zjistit, zda je nový zaměstnanec ten pravý adept pro danou pozici či tým. 

Délka zkušební doby může být různá, především v závislosti na konkrétní pracovní pozici. V České republice je podle zákoníku práce maximální délka zkušební doby 3 měsíce, v případě vedoucích pozic zaměstnanců lze zkušební dobu sjednat až na 6 měsíců. 

A proč považují banky i mnohé nebankovní společnosti zkušební dobu za překážku pro získání nové půjčky? Protože ukončení pracovního poměru ve zkušební době je jednoduché a rychlé pro obě strany. Zrušit jej může jak zaměstnanec, tak i zaměstnavatel, a to bez udání důvodu. 

Půjčku v bance jen za určitých podmínek

Banky se při schvalování úvěrů řídí zákonem o spotřebitelském úvěru, což mimo jiné znamená, že musí prověřovat bonitu zájemce o půjčku. Chrání tím nejen sebe jako věřitele, ale také žadatele o úvěr, aby se nedostal do situace, ve které by nemohl úvěr splácet. A takovou situací může být potenciálně i zkušební doba

Zaměstnanec, stejně jako zaměstnavatel, se může ze dne na den rozhodnout, že v práci již nebude pokračovat, a v ten moment se nachází ve stavu nezaměstnanosti. Výpadek v příjmech snadno způsobí, že dlužník nemá na splátku úvěru a může se dostat do prodlení. Proto banky uvádí jako jednu ze základních podmínek získání půjčky skutečnost, že žadatel není ve zkušební ani výpovědní lhůtě.

Bankovní půjčka ve zkušební době. Skutečnost, nebo utopie?

Banky zpravidla půjčky ve zkušební době pro zaměstnance neposkytují. I přesto ale existuje možnost, jak peníze formou bankovní půjčky získat. A to v případě, že si zajdete o půjčku požádat do banky, kde vás již nějakou dobu znají. Důležité je, že máte u své banky historii v podobě sjednaného běžného účtu, kam vám chodí dostatečně vysoký příjem, nebo využíváte jiné doplňkové produkty (investice, stavební spoření, spořící účet apod.). Za této situace máte jako zaměstnanec ve zkušební době zvýšenou šanci půjčku získat

Určitě se ale na kladné vyřízení žádosti o půjčky nespoléhejte. Vždy se může stát, že po vás banka i v případě předschváleného úvěru bude chtít písemné potvrzení od zaměstnavatele. To by odhalilo aktuální situaci a žádost o půjčku by vám byla v ten moment zamítnuta. Banka tím nechrání pouze sebe, ale také klienta. Není v ničím zájmu, abyste se při náhlém výpadku stálého příjmu dostali do prodlení se splátkami.

Hledáte bankovní půjčku?

Zobrazit nabídky

Řešení nabízí některé nebankovní společnosti

Co nevyšlo v bance, může vyjít u nebankovního poskytovatele půjček. Proč? Tyto společnosti nedisponují tak přísně nastavenými pravidly pro poskytování půjček jako banky. Takže se může stát, že vám v bance žádost o půjčku zamítnou, ale řešení nabídne některá nebankovní půjčka. V případě půjčky bez doložení příjmu od zaměstnavatele postačí jako důkaz vaší bonity mnohdy pouze výpis z účtu, kde vám chodí každý měsíc mzda. Pokud tedy nemáte na účtu výpadek v pravidelném příjmu, může vám být půjčka schválena, i když se nacházíte ve zkušební lhůtě. 

Což ovšem ve výsledku přináší určitá rizika, se kterými se musíte seznámit a při sjednání takovéto nebankovní půjčky s nimi musíte počítat:

  • Vyšší úrokové sazby u nebankovních půjček. Ve většině případů mají nebankovní půjčky vyšší úrok. To znamená, že částka, kterou budete muset splatit, může být vyšší než u klasické bankovní půjčky. 
  • Některé rychlé půjčky mohou mít kratší dobu splatnosti než banky, což může znamenat vyšší měsíční splátky nebo nutnost splatit úvěr celý najednou. 
  • V případě, že se dostanete do potíží se splácením nebankovní půjčky, mohou být sankce například v podobě poplatků za prodlení opravdu vysoké. Je důležité si podmínky, kritéria a pravidla poskytnutí půjčky před podpisem pečlivě prostudovat.

Porovnejte si nebankovní půjčky od ověřených poskytovatelů

Porovnat nabídky

Dejte pozor na podvodníky a lichváře

Lichva. Nic, co by bylo v této branži neobvyklého. Naštěstí se půjčka od lichváře obvykle prozradí několika varovnými signály. Typicky pokud vám nabízejí peníze, i když jste v exekuci, ale také v případě, že nemusíte prokazovat příjem a RPSN je velmi vysoké. Typickým trikem je zneužívání složitých nebo tragických rodinných situací. 

Pokud se nacházíte ve zkušební době a někdo vám ochotně nabízí úvěr, ujistěte se první, zda daný subjekt provozuje svoji činnost legálně. Legálnost podnikání nebankovní společnosti si můžete ověřit na webových stránkách České národní banky, kde je seznam všech firem, které ke své činnosti obdržely oficiální licenci. Pokud v tomto seznamu vašeho poskytovatele úvěru nenajdete, porozhlédněte se raději po serióznější firmě.

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Půjčky

19.04.2024

Reverzní hypotéka: peníze za vaše bydlení, ale bez stěhování a bez splátek

Peníze z nemovitosti bez prodeje a stěhování? Jako důchodce můžete využít reverzní hypotéku. Jednorázová výplata, ale i doživotní renta. Kde jsou háčky? Na co pozor?

Půjčky

22.03.2024

Půjčka od lichváře: Jak je poznat? Jak se nenechat napálit?

Půjčka od lichváře je finanční zlo. Lichvář zneužívá tísně klientů a vydělává na sankcich a zabavování majetku. Přitom se mu dá snadno vyhnout. Zjistěte jak.

Půjčky

29.02.2024

Vzdělání bez dluhů: Jak financovat studium bez studentských půjček?

Studentská půjčka je nejrychlejší a nejsnadnější cestou, jak financovat studia. Mezi alternativní způsoby patří stipendia, brigády či vzdělávací fondy.