Jak platit v zahraničí. Vyplatí se karta, nebo hotovost?

Letní prázdniny se přehouply přes svou polovinu a navzdory koronavirové epidemii se spousta Čechů rozhodla svou dovolenou trávit v zahraničí. Mnoho cestujících každoročně řeší stejnou otázku – platit v zahraničí kartou, nebo si peníze směnit a platit v hotovosti? A je výhodnější měnit peníze doma nebo v cílové destinaci?

Jak platit v zahraničí. Vyplatí se karta, nebo hotovost?

Platba kartou v zahraničí

V USA i Evropské unii zaplatíte s platební kartou Visa či Mastercard již téměř všude. Výjimkou mohou být stánky či tržiště v malých městech a vesnicích. Při platbách v zahraničí je lepší, když jsou karty embosované (s vytlačenými čísly). Lze s nimi zaplatit také offline. S elektronickými kartami byste mohli mít potíže v místech, kde jsou problémy s elektřinou či internetovým připojením.

Platební karty byste s sebou měli mít ideálně dvě, v nejlepším případě každou od jiné karetní asociace (Visa či Mastercard). Pokud vám obchodník jednu platební kartu nebude ochoten akceptovat, použijete další od jiné vydavatelské společnosti. Pokud máte také kreditní kartu, určitě si ji nezapomeňte přibalit. Využijete ji např. pro rezervační platby v hotelech či půjčovnách aut.

Výběr z bankomatu se může prodražit

Za platbu kartou v zahraničí si České banky poplatky neúčtují, výběry z bankomatů bývají mnohdy zpoplatněny. Většinou se poplatky pohybují kolem 100 Kč za výběr, nebo jde o procentuální poplatek z vybrané částky. Některé nebankovní bankomaty vás mohou upozornit ještě na další poplatek za výběr, který jde přímo majiteli daného bankomatu. Kolik zaplatíte za výběr v zahraničí, případně zdali máte možnost vybírat v cizině zdarma, se dozvíte v sazebníku poplatků.

Jaký bude kurz při převodu měny?

Při placení a výběrech kartou v zahraničí musíte počítat s měnovou konverzí a směnnými kurzy. Ty hrají při převodu měny důležitou roli a jejich konečná výše se u jednotlivých bank liší. Některé banky své kurzy stanovují jednou denně, jiné i vícekrát za den. Rozdíly ve směnných kurzech jednotlivých bank v porovnání s kurzem České národní banky (ČNB) se zpravidla pohybují v rozpětí od 10 do 90 haléřů.

Kurzovní lístky se určitě vyplatí sledovat ještě před cestou do zahraničí. V případě výhodného kurzu můžete využít situaci a směnit si předem alespoň nějakou hotovost. Při placení kartou v zahraničí bude banka přepočítávat vaší útratu kurzem deviza prodej. Výběr v hotovosti se počítá buď podle kurzu devizy prodej nebo valuty prodej. Devizový kurz bývá zpravidla výhodnější než ten valutový.

DCC – pozor na dynamickou konverzi

Při výběrech i placení kartou v zahraničí si dejte pozor na službu dynamické konverze (Dynamic Currency Conversion – DCC). Na první pohled jde o výhodnou službu, díky které si můžete rovnou na terminálu zvolit měnu zaúčtování a transakci provést v českých korunách. Vidíte sice přesnou částku platby, nevidíte však samotný kurz. Ten si účtuje provozovatel terminálu a ve většině případů bývá méně výhodný než kurz banky. Odmítněte tedy konverzi a plaťte v místní měně.

„Případ, kdy bankomat nabízí směnu přes DCC, pozná klient podle toho, že se na displeji zobrazuje v českých korunách, kolik za výběr cizí měny zaplatí. V tu chvíli by si měl spočítat, za je pro něj takto směna výhodná, a pokud ne, tak si zvolit výběr bez směny,“ komentuje pro server podnikatel.cz Jana Karasová, tisková mluvčí Air bank.

Vždy mějte alespoň malou hotovost

V zásadě platí, že pokud to jde, tak používejte platební kartu. I přesto ale necestujte nikdy zcela bez hotovosti. Drobné mince či bankovky budete potřebovat pro platby u malých stánků, spropitné, použití toalety na benzinové pumpě apod. Větší obnos hotovosti budete potřebovat také v případě, že cestujete do nějaké exotické země.

Směnit hotovost se vyplatí ještě před odjezdem. Máte v zásadě dvě možnosti – směnárnu či banku. Vyplatí se prozkoumat kurzy ve více směnárnách a následně je porovnat s kurzem, který vám pro převod měny nabízí vaše banka. V případě větší částky lze takto ušetřit i několik set korun. Lokální směnárny mohou mít pro přepočet měny výhodnější a nižší kurz, je však dost pravděpodobné, že nebudou mít zájem zrovna o české koruny. Musíte pak počítat se dvěma konverzemi – české koruny na eura či dolary a následně na místní měnu. Takový převod se vám pak může i značně prodražit.

Zdroje: www.euro.cz / www.e15.cz / www.penize.cz / www.finance.cz

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Finanční mix

27.07.2023

Odložené platby: Záruka bezpečného placení

Odložené platby jsou platební metoda, kterou se dá platit zejména na e-shopech. Do budoucna se očekává, že zcela nahradí platby na dobírku.

Finanční mix

18.06.2021

Přepis auta na nového majitele

Od roku 2016 platí zákon, který přinesl mnoho novinek při přepisu auta. Proto je nutné zapomenout na původní a zažité postupy. Nový systém je sice o trochu jednodušší, ale také obsahuje některé problematické věci.

Finanční mix

04.06.2021

Odklad splátek v roce 2024

Potíže se splácením závazků může v některých případech vyřešit individuální žádost o odklad splátek. Výhody a nevýhody, a jak zažádat o odklad splátek.