Odklad splátek v roce 2024

Mohlo by se zdát, že se běžný život pomalu vrací do zajetých kolejí a světové mocnosti dostávají pandemii nemoci Covid-19 pod kontrolu. Následky tíživé situace si však poneseme i v následujících měsících. A tak není nikterak výjimečné, že se stále někteří dostávají do potíží se splácením svých závazků. I nyní může být řešením odklad splátek úvěru. Poradíme vám, jak postupovat, když vám nezbývají volné finance na pravidelné splátky, kdy je vhodné žádat o odklad splátek v důsledku koronaviru, a jaké výhody a nevýhody odložení splácení přináší.

Odklad splátek v roce 2024

Plošný odklad splátek v roce 2020

Úvěrové moratorium (označováno také jako zákon o odložení splátek) umožnilo všem dlužníkům z řad spotřebitelů, podnikatelů a firem odložení splátek úvěrů a hypoték sjednaných před 26. březnem roku 2020, a to do konce července, nebo do konce října 2020. Bylo závazné pro všechny banky a nebankovní poskytovatele úvěrů, klienti jej mohli využít dobrovolně. O zákonný odklad bylo podle statistik České národní banky zažádáno u 360 tisíc úvěrů.

Zatímco v roce 2022 byl odklad splátek přiznaný zákonem všem, kteří si o něj zažádali a splnili podmínky, od listopadu 2023 již na kladné vyřízení žádosti o odklad splátek neexistuje žádný právní nárok. Banky jednotlivé žádosti posuzují individuálně.

Potřebujete odklad splátek? Obraťte se na poskytovatele půjčky

První krok, který je nezbytné provést v situaci, kdy nejste schopni uhradit pravidelnou splátku, je kontaktovat banku či finanční společnost, která vám půjčku poskytla. Řada institucí nabízí svým klientům možnost zažádat si o odklad splátek formou individuální žádosti.

Pokud je žádosti vyhověno kladně, povinnost hradit pravidelné splátky vám bude po určitou dobu prominuta. Neznamená to však, že nebudete muset platit vůbec nic. Odklad splátek hypotéky znamená de facto pouze odklad splátky jistiny, úroky je nutné hradit i nadále.

Odložena není ani úhrada pravidelných poplatků (vedení úvěrového účtu, pojištění). V konečném důsledku tedy zaplatíte na úrocích více, než kdybyste dodrželi původní splátkový kalendář.

Obecně lze tedy říci, že i když je pro některé odklad splátek jediným možným řešením, je s ním spojena také řada nevýhod, které by neměly být v žádném případě opomíjeny:

  • Splátky nehradíte, úroky ano
  • Zaplatíte více na úrocích
  • Propíše se záznam do úvěrových registrů
  • S odkladem musí souhlasit spoludlužník, případně ručitel

Proto důkladně zvažte svou finanční situaci a žádost o odklad podávejte pouze v případě, že již nemáte žádné další prostředky na úhradu splátek.

Odklad splátek a zápis v registrech dlužníků

Nespornou výhodou plošného odkladu splátek v režimu zákonného moratoria byl fakt, že odklad nevedl k negativnímu zápisu do registrů dlužníků. Nyní je situace jiná. Pokud si splácející zažádá individuálně o odklad splátek, negativnímu zápisu do úvěrových registrů se nevyhne.

Tato skutečnost může pro klienta představovat komplikaci při budoucí žádosti o úvěr, případně refinancování hypotéky. Pokud vám bude žádost o úvěr zamítnuta právě z důvodu negativního zápisu v registrech dlužníků, lze zažádat o půjčku bez registru, u které poskytovatel úvěru prověřuje schopnost dlužníka úvěr splácet jiným způsobem než nahlížením do úvěrových registrů.

Jak na odklad splátek v roce 2024?

Zvážili jste veškeré možnosti a stále nenacházíte jiné východisko, než je odklad splátek? V tom případě bude nutné kontaktovat banku či poskytovatele úvěru a informovat ho o své situaci. Společnosti nabízejí zpravidla odklad splátek na 1 až 6 měsíců, záleží na konkrétní instituci. Některé instituce mají na svých webových stránkách přímo možnost vyplnit žádost o odklad splátek prostřednictvím formuláře.

Při posuzování žádosti o odklad splátek bude nahlíženo na důvody žádosti, finanční situaci všech dlužníků a osob žijících ve společné domácnosti a informace z úvěrových registrů dlužníka, případně spoludlužníků. K podané žádosti může instituce dále požadovat doložení následujících dokumentů:

  • potvrzení o výši příjmu,
  • rozhodnutí Úřadu práce o přiznání podpory v nezaměstnanosti,
  • výpisy z účtu,
  • rozhodnutí o výši přiznaných sociálních dávek.

Většina bank má pro své klienty připraveny formuláře pro individuální řešení odložení splátek:

  • Komerční banka zde
  • UniCredit Bank zde
  • Česká spořitelna zde
  • ČSOB zde
  • MONETA Money Bank zde
  • Air Bank zde
  • Provident zde

V ostatních případech se klienta mohou na svou banku obrátit prostřednictvím svého bankéře či zákaznické linky klientského servisu.

Jste pojištěni? Odklad splátek není nutný

Vyhráno mají ti, kteří si sjednali pojištění schopnosti splácet. V případě tíživé situace (např. dlouhodobá pracovní neschopnost či ztráta zaměstnání) se můžete pokusit uplatnit pojistnou událost a získat nárok na vyplacení pojistného plnění, např. v podobě měsíčních splátek úvěrů.

Zamítnutá žádost banky? Pomoci může i stát

V případě zamítnutí odkladu splátek v bance se může splácející obrátit na stát. Lidé, kteří se v důsledku koronavirové pandemie ocitnou ve finanční tísni, mohou stát požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci. Jde o sociální dávku v hmotné nouzi. Ministerstvo práce a sociálních věcí jako jeden z důvodů poskytnutí této dávky začlenilo také splátku hypotéky. Pro podání žádosti je potřeba podat příslušnou žádost. O přiznání dávky rozhoduje úřad práce.

Nikdy nestrkejte hlavu do písku

Finanční potíže mohou potkat každého. V dnešní době není nikterak neobvyklé, že člověk přijde ze dne na den o práci, případně se ocitne ze zdravotních důvodů zcela bez příjmu. Důležité je naučit se čelit takovým problémům s hlavou vztyčenou a nečekat, že se potíže nějak vyřeší samy. Vždy existují možnosti, jak se zbavit dluhů a vyřešit své potíže se splácením. Základem je disciplína a schopnost přijmout zodpovědnost za své závazky.

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Finanční mix

27.07.2023

Odložené platby: Záruka bezpečného placení

Odložené platby jsou platební metoda, kterou se dá platit zejména na e-shopech. Do budoucna se očekává, že zcela nahradí platby na dobírku.

Finanční mix

18.06.2021

Přepis auta na nového majitele

Od roku 2016 platí zákon, který přinesl mnoho novinek při přepisu auta. Proto je nutné zapomenout na původní a zažité postupy. Nový systém je sice o trochu jednodušší, ale také obsahuje některé problematické věci.

Finanční mix

04.06.2021

Odklad splátek v roce 2024

Potíže se splácením závazků může v některých případech vyřešit individuální žádost o odklad splátek. Výhody a nevýhody, a jak zažádat o odklad splátek.