Jak začít s tvorbou základních finančních rezerv?

Ano, máte pravdu, internet je plný doporučení finančních poradců k tomu, jaká část příjmu by měla být odkládána, že by se mělo investovat, že bychom na účtu, na který můžeme kdykoliv sáhnout, měli mít neustále jakousi částku v rezervě pro nečekané události. Ale jak si takové rezervy udělat, když žijeme od výplaty k výplatě?

Jak začít s tvorbou základních finančních rezerv?

Nízké příjmy? Poměrně častá nesnáz českých rodin

Nízké příjmy jsou problémem, který trápí velkou část rodin v naší zemi. Respektive poměr příjmů a nucených výdajů, které každá rodina má. Jinak se hospodaří, když se na rodinných účtech čtyřčlenných rodin (2 rodiče a dvě děti) měsíčně sejde 60 tisíc, jiné to je, když se sejde třeba jen 25 tisíc.

Matky samoživitelky a většina jednočlenných domácností v podobě jednoho důchodce mívají v našich končinách téměř vždy problém vyjít s penězi. Tak kde vzít ještě na nějaké rezervy?

Rezervy jsou důležité – proč?

Tvorba alespoň několikatisícové rezervy bývá mnohdy životně důležitá pro každou domácnost. Každým okamžikem se může stát, že vyteče pračka, přestane fungovat lednice, pokazí se sporák… A to jsou domácí spotřebiče, bez kterých se dnes už vlastně neobejdeme. 

Můžeme také čelit nenadálým výdajům v souvislosti s dětmi; nechtěně si zničíme třeba boty nebo oblečení, které budeme muset rychle nahradit. A když se takových „nehod“ nashromáždí během měsíce víc, jsme nuceni stát se součástí úvěrového byznysu a i na základní potřeby pro nás nebo pro domácnost si půjčit. 

Jenže pokud si neumíme z našeho příjmu dělat rezervy, jak potom chceme splácet i třeba jen malou půjčku, kterou jsme si vlivem výše zmíněných událostí museli vzít?

Několik tipů k tomu, jak si na rezervy ušetřit

Základní potravinové suroviny jsou vždy levnější než hotové výrobky

To je pravidlo, které zná každý. Ale málokdo si uvědomuje, že to platí i u produktů, které za hotové výrobky třeba ani nepovažujeme. Co tím myslíme? 

Například svačinky typu Pribináček. Jsou neskutečně drahé. A přitom si je můžeme doma vyrobit a ještě kvalitnější a bez většiny éček. Stačí tvaroh, smetana a vanilkový cukr. Smíchat a máme hotovo. Dostaneme se ani ne na poloviční cenu. 

Stejné je to v případě hotových pudinků, salátů (vlašský, pařížský atd.), pomazánek, masových placek pro přípravu hamburgerů, zmrazené krájené zeleniny (směsi do polévek nebo třeba na svíčkovou omáčku, mrazené bramborové hranolky), no prostě u všech výrobků, které jsou nějakým způsobem zpracovány, ale i zakonzervovány. 

Ano, bude nás to stát spoustu času a práce, ale ušetřené finanční prostředky budou znát. A ostatní členové domácnosti mohou také pomoci.

Ale pozor, ve stravě pro batolata toto neplatí. Ta je vyráběná z kontrolovaných surovin, běžně prodávané suroviny nejsou pro batolata vhodné. Zde můžeme ušetřit je nákupem v akcích nebo nákupem surovin u soukromých bio pěstitelů, z nich si připravíme skleničky vlastní, levnější a stejně zdravé.

Plánované nákupy jsou levnější

Když si budeme nákupy plánovat s ohledem na to, co chceme vařit, jaká drogerie nám doma dochází, respektive čeho máme jakou spotřebu, jaké boty a oblečení budou děti potřebovat na příští sezonu, bude se nám dařit kupovat zboží jednak v příznivějších cenách a jednak v množství, které opravdu využijeme. A nic nevyhodíme.

Pokud kupujeme zboží s minimální trvanlivostí (například krájený sýr, salám), kupujme jen tolik, kolik nejlépe hned večer nebo na druhý sníme. Jestliže nakupujeme méně často, snažme se kupovat výrobky v celku, nakrájíme si je až doma – tím prodloužíme jejich trvanlivost o několik dní.

Stejné je to s pečivem. Brzy okorá, ztvrdne nebo zplesniví. Mějme ho připraveného ke spotřebě jen tolik, kolik je třeba, zbytek pečiva z nákupu dejme do mrazáku. A postupně z mrazáku vyndávejme. Jen nezapomeňme, že pečivo by nemělo být v mrazáku déle než měsíc. Co okorá, usušme a spotřebujme jinak. Tipů najdeme na internetu dost.

Hlídací psi na internetu

Pro nákupy můžeme využít hlídacích programů, které hlídají ceny výrobků na internetu. Když například víme, že syn bude na podzim potřebovat novou bundu, tak si už od jara necháme hlídat cenu určitých typů a velikostí bund. Zajímavé cenové nabídky pak budou chodit na náš email.

Sezónní potraviny jsou také levnější

Zkusme plánovat na měsíce dopředu i jídlo. Spousta zeleniny a ovoce je levnější během sezóny. Ale v zimě a pak hlavně na jaře za ni dáme skoro majlant. Jestliže máme alespoň trošku místa v mrazáku, nebo jsme ochotní zavařovat či sušit, nakupme si levnou zeleninu a ovoce (třeba u soukromého prodejce) a nachystejme si je na pozdější spotřebu. 

Budeme pak mít zásobu vynikajících marmelád, kompotů, salátů, zeleninové směsi pod maso… a za minimální náklady. Takže budou kvalitnější a také levnější než to, co pak zimě a na jaře kupujeme v obchodech. 

Rozlišujme „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“

Tohle jsou dva údaje, které se diametrálně odlišují. Nemusíme vyhazovat všechno, co překročilo svou minimální trvanlivost. To je opravdu jen ta minimální. Ta skutečná může trvat i několik měsíců po ukončení té minimální, například u rýže nebo těstovin. 

V případě překročení lhůty „spotřebujte do“ musíme být opatrnější, zejména pokud jsme o maso a masné výrobky, majonézu atp.

Funkčnost vybavení v domácnosti

V této oblasti máme na mysli zejména kapající kohoutky, protékající toalety, nevhodně nastavené programy vytápění…

Nebo třeba elektrické spotřebiče, které vypínáme pouze do režimu Stand By, nikoliv úplně. Spotřeba energie v režimu Stand By je sice nízká, ale když sečteme několik spotřebičů, za rok to zbytečně vyhozené peníze jsou.

Nešvarem českých domácnosti je také zbytečné svícení. Mnohokrát se stane, že v místnosti svítíme, když v ní nikdo není. Za rok je to mnoho hodin zbytečné spotřeby energie a peněz.

Dva tarify na elektřinu? Rozhodně se vyplatí

Možná to na první pohled tak nevypadá, ale denní a noční tarif mají cosi do sebe. Ušetřená částka bývá, zejména ve větších domácnostech, poměrně vysoká. Mnoho spotřebičů (pračka, myčka) lze načasovat na dobu, kdy budeme odebírat tzv. noční proud za sníženou sazbu. Zda takovou funkci má například vaše myčka, můžete snadno ověřit třeba v tomto článku o myčkách.

Když budeme plánovat činnosti (žehlení, pečení, kutění), dokážeme velkou část spotřeby přesunout právě do nízkého tarifu.

Telefon, internet

Tyto dvě položky tvoří mnohdy tisícovkové zatížení rozpočtu domácnosti. Poohlédněte se okolo sebe, zda není v nabídce něco výhodnějšího, než ten tarif, který máte vy. Ve větších městech jsou možnosti lepší, ale už i na vesnice se dostávají menší poskytovatelé připojení k internetu, kteří nabízejí poloviční ceny ve srovnání s velkými operátory. 

Nakupujme ve výprodejích a akcích. Ale jen v těch skutečných!

Tahle zásada souvisí s plánovaným nakupováním. Pokud víme, že budeme chtít něco koupit, zkusme o tom dopředu přemýšlet, sledovat ceny a počkat si na skutečné výprodeje. A to platí i u trvanlivých potravin nebo o drogerii.

A rozhodně vám nemusí být prodejců líto, že budou mít nižší zisky. Jestliže u nás mohou být ceny i více než dvojnásobné ve srovnání s okolními zeměmi na západ od nás, přičemž náklady na provoz obchodů (zejména ty mzdové) jsou tady i méně než poloviční, je v systému prostě něco špatně. 

A je potřeba dát obchodníkům vědět, že takto ne. Že vysoké ceny z běžného prodeje nepřijímáme a že vše, co lze plánovat, budeme kupovat jen za ceny nižší. Takové plánování je sice otročina, ale třeba časem prodejce přesvědčíme, že budou muset zlevnit. A nejen potraviny a drogerii.

Věrnostní programy nejsou vždy výhodné

Mnoho obchodů nabízí věrnostní programy – při dalším nákupu sleva. Vždy si však zjistěte ceny i jinde, aby nakonec i po slevě nebylo zboží dražší. A naopak – někde je zboží levnější, ale po započtení nákladů na dopravu nakonec zaplatíte více.

Banky nabízejí kreditní karty, se kterými se vám z nákupu v konkrétních obchodech vrátí nějaká procenta zpět. Opět ale porovnávejte s cenami jinde, aby i po vrácení ušmudlaných dvou procent nebyl výsledek dražší než v jiném obchodě.

Odkládejme ušetřené peníze na zvláštní účet

Ale pozor, účty mějme jen tam, kde jsou vedeny zdarma a kde nejsou zpoplatněny základní platební operace. Výpisy si nechávejme posílat jen elektronicky.

Jakmile se nám povede ušetřit nějaké peníze, co nejdříve je pošleme na účet, který bude k šetření vyhrazený. Mělo by na něm být alespoň nějaké zhodnocení a peníze by měly být dostupné kdykoliv.

Některé banky nabízejí program, kdy z každé naší platby z účtu převedou na další účet několik procent navíc z každé platby. Pokud by byla nastavena tři procenta, tak když nakoupíme například za 1000 Kč, z účtu nám odejde 1030 Kč. 1000 Kč prodejci a 30 Kč na náš druhý účet. Tato forma šetření tolik nebolí a za delší období se našetří poměrně dost peněz.

Dodržujme termíny placení

Když se opozdíme s jakoukoliv platbou, hned nás to bude stát více peněz. A to platí i u splátek v případě kreditní karty nebo u pokuty za špatné parkování.

Někde lze platit později

Potřebujete věci už nyní, ale peníze budete mít třeba až za deset dní? Nemusíte si hned brát půjčku, některé eshopy vám s placením počkají i dva týdny. Jen si zjistěte, zda za to nechtějí poplatek navíc a zda nebude lepší si na těch pár dní půjčit od rodiny nebo známých.

Bude to vůbec fungovat?

Jak zjistíte, jestli výše napsané tipy k šetření pomohou? Tím, že si povedete malé rodinné účetnictví. Jednodušší odpověď by byla, že tím, že zbyde více peněz v peněžence a na účtu. Ale to nemusí být vždy pravda – člověk má totiž přirozenou tendenci více utrácet, když vidí v peněžence a na účtu více peněz. 

Zkuste si vyzkoušet naše tipy k šetření, vést si o nich evidenci alespoň půl roku. Třeba se vám natolik vyplatí, že v nich budete pokračovat i nadále. Určitě časem najdete i mnoho dalších tipů, jak ušetřit zrovna ve vaší domácnosti.

 

Další články, které by vás mohly zajímat:

Spoření

14.11.2020

Pro stavební spoření už nemusíte na pobočku. Vše si zřídíte sami online

Obliba stavebního spoření roste a díky digitalizaci bankovních produktů nabízí všechny stavební spořitelny možnost sjednat si stavební spoření online.

Spoření

19.04.2018

Kde si spořit, aby vklady byly garantované?

Spořit si na horší časy, to je snad přímo povinností každého z nás. Bez finančních rezerv se žije velmi těžce, protože každá nečekaná příhoda dost komplikuje situaci.

Spoření

05.12.2016

Stavební spoření – má smysl si ho zakládat?

Pro některé přežitek z přelomu století, pro jiné zase dobrý nástroj pro střednědobé spoření. Další v něm vidí dobře dostupný úvěr na bytové prostředky s pevnými podmínkami splácení.