Bankovní identita: snadní a rychlá identifikace na internetu

Bankovní identita je přihlášení do internetového bankovnictví. Ale využít se dá nejen v bance. Přihlásit se s ní můžete do datové schránky, identifikovat se při vyřizování dotace na zelené technologie, při žádosti o výpis z registrů, nebo se s ní prokázat poskytovateli půjčky, o kterou právě máte zájem. Podívejme se na BankID blíž.

Bankovní identita: snadní a rychlá identifikace na internetu

Klíčové informace

icon

Bankovní identita je prokázáním vaší totožnosti na internetu, a to bez nutnosti fotit a odesílat občanský průkaz

icon

Bankovní identita je přihlášením do internetového bankovnictví s využitím mobilního klíče

icon

Zatím ji neposkytují všechny banky, ale už jde o většinový trend

icon

Slouží také pro soukromý sektor (na rozdíl například od Identity občana)

icon

Máte-li účet u banky, která nabízí BankID, a zároveň jste už někdy navštívili její pobočku, kde jste se prokázali svou občankou, už máte i BankID

Co je bankovní identita a jak vypadá

Už jsme zmínili, že bankovní identitou není nic jiného než přihlašování do vašeho internetového bankovnictví. Ale jen u těch bank, které už BankID podporují. A jen tehdy, pokud přihlášení do bankovnictví potvrzujete v telefonu pomocí mobilního klíče. 

Jak tedy bankovní identita vypadá? Jedná se o přihlašovací jméno a heslo do vašeho online bankovnictví. I pokud se budete přes BankID hlásit například do datové schránky, systém vás „přesune“ na webové stránky internetového bankovnictví vaší banky. Sem se přihlásíte, ale namísto zobrazení bankovnictví, se vrátíte do datové schránky, kde nyní už budete přihlášeni.

Které banky poskytují bankovní identitu

V současnosti je v systému bankovní identity zapojeno 10 bank. Ale ne u všech funguje bankovní identita v celém spektru doposud nabízených služeb. Trh bankovní identity se ale bude i nadále vyvíjet, možnosti jejího využití stále rozšiřovat.

V lednu 2024 nabízí využití bankovní identity tato banky:

  • Air Bank
  • Banka Creditas
  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • Fio banka
  • Komerční banka
  • mBank
  • Moneta Money Bank
  • Raiffeisenbank
  • UniCredit Bank

Kde využijete bankovní identitu

BankID můžete použít při identifikaci sebe coby klienty/uživatele různých online služeb. Ty mohou být v oblasti:

  • zdraví
  • financí, včetně spoření, pojištění nebo půjček
  • vzdělání
  • bydlení a energií
  • sociální podpory včetně důchodů nebo mateřské/rodičovské
  • komunikace s úřady (včetně datových schránek)
  • obchodů
  • pojištění
  • telekomunikací
  • volného času
  • dalších služeb

V čem je používání Bank ID výhodné?

Bankovní identita je jednoduchá, co se použití týká. Jde jen o přihlášení se do online bankovnictví, což zvládá téměř každý, kdo má bankovní účet. Na stránkách, kde se chcete identifikovat, jen kliknete na tlačítko „BankID“. Následovat bude stejné přihlášení jako do vaší banky. 

Další výhodou je bezplatné využívání identity, pokročilá bezpečnost přihlašování a možnost využít systém kdykoliv, nonstop.

Bankovní identitu používají také banky při poskytování úvěrů.

Usnadní vám podání žádosti

Srovnat bankovní půjčky

Jak získáte Bank iD

Pokud jste klienty některé z výše uvedených bank, a už jste někdy byli na pobočce, kde jste se prokazovali občanským průkazem, bankovní identitu už máte. Už stačí si zkontrolovat, zda je aktivní a zda se dá začít využívat. 

Jste klienty jinde? Pak stačí si na pobočce banky, která BankID umí, založit běžný účet. A je to. Nebo počkat, až se k bankovní identitě připojí i vaše banka a vy se na pobočce prokážete svým občanským průkazem. 

Jak se liší E-občanka nebo Identita občana od BankID?

Identita občana a E-občanka (občanský průkaz s aktivovaným čipem) nebudou pravděpodobně dostupné u běžných obchodníků a v běžných soukromých službách. Určeny jsou pro zaručené prokazování totožnosti při využívání online služeb veřejné správy. Zatímco u BankID se pro využití v soukromém sektoru počítá. Liší se i postupy při přihlašování. 

Co je Bank iD PLUS?

K bankovní identitě vznikla ještě i mobilní aplikace, která ulehčuje prokazování věku při nákupu zboží a služeb, u kterých je to dle zákona povinné. Splnění věku prokážete prodejci skrze vygenerovaný QR kód. Aplikace ještě není v plném provozu, ale ostré spuštění je plánováno na průběh roku 2024.

Dá se bankovní identita ukrást?

Bohužel dá.  Stejně jako se dá ukrást přihlášení do vaší banky. Ale pozor: možné je to jen tehdy, když se z nepozornosti přihlásíte do bankovnictví na podvodných stránkách. Jestli máte Bank ID a naletíte podvodníkům, může být v ohrožení právě i tato služba. Připravili jsme pro vás podrobné informace ohledně online podvodů a kyberbezpečnosti

Zdroje: BankID.cz / webové stránky bank s BankID

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Banky

10.04.2024

Chybně odeslaná platba: Co dělat a jak předejít omylům

Jak řešit a předcházet chybně odeslaným platbám? Co dělat, pokud peníze omylem zamíří na špatný účet a jak předejít chybám při jejich odesílání.

Banky

25.01.2024

Bankovní identita: snadní a rychlá identifikace na internetu

Co je bankovní identita, jak se využívá a u které banky ji získáte? Jak si vyřídit BankID a jak se o ni starat? Kde se dá BankID využít a může ji někdo ukrást?

Banky

23.03.2021

Podnikatelský účet 2024 - co nabízí, kdy ho musí OSVČ mít a které firmy ne?

OSVČ bankovní účet - jaké výhody vám nabídne a jakým nevýhodám s ním budete muset čelit? Kdy si ho musí OSVČ založit a které firmy ho mít nemusejí?