Podnikatelský účet 2024 - co nabízí, kdy ho musí OSVČ mít a které firmy ne?

Zákon živnostníky k založení podnikatelského účtu většinou nenutí, alespoň ty, kteří nepracují ve vázaných profesích. Ale přimět vás ke zřízení podnikatelského účtu mohou jeho praktické “vychytávky”, které dokáží usnadnit každodenní život podnikatele. Jaké je rozdíl mezi podnikatelským a běžným účtem, jaké výhody účet pro OSVČ nabídne? Kdy musí mít podnikatel podnikatelský účet? A které firmy jej od ledna 2021 mít nemusejí?

Podnikatelský účet 2024 - co nabízí, kdy ho musí OSVČ mít a které firmy ne?

Klíčové informace

icon

Podnikatelský účet není povinný pro všechny OSVČ, ale může přinést praktické výhody pro každodenní život podnikatele.

icon

Některé profese, jako jsou advokáti, notáři nebo lékaři, jsou povinny mít podnikatelský účet.

icon

Podnikatelské účty mohou být dražší než běžné účty, ale mohou nabízet rozšířené služby a jsou daňově uznatelné.

icon

Při výběru podnikatelského účtu je důležité zvážit všechny výhody a nevýhody, včetně ceny, nabízených služeb a ochrany majitele účtu.

V hotovosti jen do 270 tisíc

Možná vás teď napadlo zákonné omezení, které říká, že podnikatelé mohou provádět platební operace v hotovosti pouze do 270 tisíc korun. Jakmile jde o částky vyšší, je nutné je poslat přes bankovní účet, a tak si ten podnikatelský i zřídit. Jenže pozor, není stanoveno přes jaký účet mají peníze plynout, takže v případě živnostníka může převod proběhnout i přes účet běžný, ten podnikatelský není vyžadován. V tomto případě účet pro podnikatele povinnost zřídit nenastává.

Kdy zákon vyžaduje podnikatelský účet pro OSVČ?

Jediným momentem, kdy musí mít osvč podnikatelský účet v roce 2024, je zahájení podnikání v profesi, u níž tuto povinnost stanovuje zákon. Jde o takzvané profesní účty, které spadají pod účty podnikatelské, zřídit si je musejí například soudní exekutoři, insolvenční správci, advokáti, notáři, ale i lékaři.

Povinnost podnikatelského účtu je stanovena též pro všechny obchodní společnosti, s výjimkou s.r.o., kde peněžité vklady dosáhnou maximálně 20 tisíc korun. Pokud není základní kapitál s.r.o. na podnikatelském účtu, je nutné jej složit třeba u notáře.

Takže stále platí, že s výjimkou několika profesí, OSVČ podnikatelský účet zakládat nemusejí. Je však mnoho živnostníků, kteří už by bez podnikatelského účtu svou živnost vést nechtěli. Proč? Jsou za tím výhody podnikatelského účtu.

Porovnejte si půjčky od ověřených poskytovatelů

Porovnat nabídky

Podívejme se na hlavní důvody, proč si živnostníci zakládají OSVČ bankovní účty

Důvod první: Je dobré vědět, že některé banky nerady vidí, když se na běžném účtu objevují příjmy z podnikání. Sice to nesankcionují přímo, ale často považují tento krok za porušení obchodních podmínek. To znamená, že třeba reklamaci nemusejí řešit v takovém rozsahu, jaký je u spotřebitelských účtu standardem. Najdete ovšem i banky, které mezi běžným a podnikatelským účtem nerozlišují, služby nastavují spíše individuálně.

Důvod druhý: Pokud byste si ponechali pouze účet osobní, respektive běžný, budou se vám plést osobní příjmy a výdaje do těch z podnikání. A to není zrovna praktické. Navíc podnikatelské účty nabízejí třídění dle různých filtrů nebo typy platebních operací, které jsou podrobnější a pestřejší než na účtech běžných.

Důvod třetí: Z podnikatelského účtu se dají snadno překlápět (exportovat) data do účetních programů, odtud pak automaticky vykázat daně atd. Díky API bankovnictví odpadá spousta ručního zadávání informací do účetního systému. A minimalizuje se možnost chyby z přepisu či přehlédnutí.

Důvod čtvrtý: Jakmile zahájíte podnikání, musíte na finanční úřad nahlásit svůj bankovní účet, který k podnikání používáte. Pokud byste měli i pro podnikání jen účet osobní, bude pod drobnohledem vše, nejen vaše podnikání. Třeba příjmy a výdaje celé rodiny, když je soustředíte na jeden účet. Ještě horší se situace stane v době, když se budete muset registrovat k DPH. Tehdy se číslo účtu dokonce zveřejňuje. Vždy je lepší zveřejnit OSVČ bankovní účet než soukromý.

Důvod pátý: S podnikatelskými účty jsou v bance často nabízeny rozšířené služby, které se k účtům běžným vůbec nenabízejí. Jmenujme například pojištění (provozu, faktur), možnost propojení účtu s platebním terminálem nebo s online bránou, hromadné platby, tvorba podrobných záložek v účtu, víceúrovňová oprávnění (například pro účetní), více cizoměnových účtů a další užitečné služby.

Důvod šestý: Podnikatelská půjčka se dá vyřídit jen a pouze s účtem pro podnikatele. Na účet běžný nikdy nesmí být poskytnuta. Navíc se u podnikatelských účtů odkrývají mnohem vyšší úvěrové limity u kontokorentů, kreditních karet nebo i dalších půjček zaměřených na podnikání. Nezapomínejme ale, že pro osobní potřebu si i podnikatelé mohou vyřídit běžnou online půjčku.

Důvod sedmý: Jestliže by došlo ke krachu vaší živnosti, a vy přitom měli podnikání na osobním účtu, bude vám celý tento účet zablokován a budou z něj odcházet exekuční srážky. Ke svým osobním penězům byste se vůbec nemuseli nějakou dobu dostat. OSVČ sice ručím celým svým majetkem, ale proces exekuce má pravidla konkrétního postupu. Takže když si povedete účty odděleně, okamžitou a úplnou blokaci všech svých peněz si prožít nemusíte.

Pomáháme v rozhodování. Srovnejte si půjčky u nás

Zobrazit nabídky

Účet propodnikatele však nenese jen plusy

Podnikatelské účty mohou mít jedno velké mínus, a tím je cena. Jinými slovy poplatky za vedení, za transakce, platební kartu a i za další typy služeb. Zvýhodněné balíčky služeb jsou často spojeny pouze s těmi účty, kde se odehrávají vyšší transakce, nebo kde si třeba připlácíte za vedení účtu v cizí měně, případně s jinými službami, které nakonec ani nevyužijete. Na druhou stranu ale dodejme, že tyto náklady jsou daňově uznatelné, takže vám je stát částečně vrátí na nižším daňovém základu.

Ale i tady už konkurence v podobě nízkonákladových bank hýbe s nabídkou, a tak si i některé účty pro podnikání můžete dopřát zcela zdarma a bez podmínek - jen musíte vybírat ty, které tuto možnost opravdu dávají, včetně založení a zrušení zdarma. Zároveň vždy zkoumejte i rámec služeb, co jsou podnikatelskému účtu zdarma nabízeny.

Než uděláte konečné rozhodnutí, zvažte i fakt, že u podnikatelského účtu chybí ta široká ochrana jeho majitele, na jakou jste zvyklí u účtů běžných, spotřebitelských. Rozhodování se o tom, zda si zřídit podnikatelský účet nebo ne, je poměrně složité. Vždy je potřeba si proti sobě postavit všechna plus i mínus.

Podle čeho vybírat ten nejlepší podnikatelský účet 2024?

Nastavení jednotlivých kritérií vždy bude na vás samotných, protože vy bnejlépe víte, co od účtu potřebujete. Někdy to bude co nejnižší cena, jindy maximum cizoměnových účtů, možnosti nastavení firemního pojištění nebo API bankovnictví, bankovní identita a spousta dalších služeb. Rychlý přehled o nejzajímavějších nabídkách bank získáte například na stránkách Finparáda.cz.

Podnikatelský nebo obchodní?

Narazili jste už i na účet obchodní? Možná jste si jej spletli s podnikatelským. Obchodní účet se totiž od podnikatelského významně odlišuje, přestože náplní mnoha podnikatelů je právě obchod. Zatímco podnikatelský účet slouží k vedení financí v rámci podnikání, ten obchodní je určen pro investování, a to i běžným lidem, kteří vůbec nemají živnost.

zdroje: PortálPohoda.cz / Finance.cz / Banky.cz

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Banky

10.04.2024

Chybně odeslaná platba: Co dělat a jak předejít omylům

Jak řešit a předcházet chybně odeslaným platbám? Co dělat, pokud peníze omylem zamíří na špatný účet a jak předejít chybám při jejich odesílání.

Banky

25.01.2024

Bankovní identita: snadní a rychlá identifikace na internetu

Co je bankovní identita, jak se využívá a u které banky ji získáte? Jak si vyřídit BankID a jak se o ni starat? Kde se dá BankID využít a může ji někdo ukrást?

Banky

23.03.2021

Podnikatelský účet 2024 - co nabízí, kdy ho musí OSVČ mít a které firmy ne?

OSVČ bankovní účet - jaké výhody vám nabídne a jakým nevýhodám s ním budete muset čelit? Kdy si ho musí OSVČ založit a které firmy ho mít nemusejí?