Jak dlouho trvá převod peněz mezi bankami v roce 2024?

Někdy je nám fuk, za jak dlouho peníze na druhý účet doputují. Ale jsou situace, kdy počítáme každou minutu – třeba když zapomeneme nějakou složenku v šuplíku a najdeme ji až v poslední den splatnosti, nebo jsme zažádali o rychlou půjčku a potřebujeme ji mít na účtu co nejdříve. Podívejme se, jak to dnes vypadá s převody peněz mezi bankami na českém trhu, ale též se zahraničím.

Jak dlouho trvá převod peněz mezi bankami v roce 2024?

Klíčové informace

icon

Převody peněz mezi bankami v roce 2024 stále trvají různě dlouho, v závislosti na tom, zda banka umí okamžité platby.

icon

Okamžité platby jsou extrémně rychlé a mohou probíhat i o víkendu nebo svátek, ale ne všechny banky je umí provést.

icon

Standardní bankovní převody mohou trvat od několika vteřin do několika dní, v závislosti na tom, zda jde o převod v rámci jedné banky nebo mezi různými bankami.

icon

Převody peněz do zahraničí mohou být také extrémně rychlé s využitím okamžité platby, ale nejsou standardem.

Převody i v roce 2024 trvají různě dlouho

Proč? Protože ještě ani v roku 2024 neumějí všechny české banky okamžité platby. Mnoho bank jede ještě postaru, a tak převody peněz probíhají u různých bank jinak dlouho. Pokud máte účet u banky, která umí okamžité platby, peníze doputují na určené místo během několika vteřin, dokonce i o víkendu nebo ve svátek.

Standardní bankovní převody se délkou trvání pohybují od několika vteřin (převod v rámci banky), po několik dní (když jdou peníze do (z) banky jiné). Nejdéle trvá platba zadaná odpoledne před víkendem nebo svátkem, převod peněz z účtu na účet ve volných dnech u standardních plateb nefunguje, na účet příjemce přistanou až následující pracovní den dopoledne, ve výsledku to může zabrat až pět kalendářních dní. Proto kdykoliv odesíláte splátku, nebo si chcete vyřídit online rychlou půjčku a vaše banka umí jen standardní převod, nenechávejte to na pátek odpoledne.

I převody peněz do zahraničí mohou být extrémně rychlé (s využitím okamžité platby), zatím však ani zde nejsou standardem. Proto i v tomto případě počítejte s minimálně jedním pracovním dnem (plus víkend a svátek).

Proberme si však jednotlivé situace podrobněji, abyste si udělali přesnější obrázek o převodu peněz mezi bankami. 

Extrémně rychlé okamžité platby

Převody peněz budoucnosti, to jsou okamžité platby, které by měly brzy fungovat v rámci celé EU, později snad i celosvětově. Už nebude nutné se ptát, jak dlouho trvá převod peněz ze zahraničí do České spořitelny nebo jak dlouho trvá převod peněz do zahraničí z České spořitelny. Všichni budeme vědět, že je to okamžik, záležitost vteřin.

V České republice již mohou probíhat okamžité platby nejen v rámci jedné banky, ale i mezi českými bankami, které inovovaly a okamžité platby už zabudovaly do svých systémů. Nejsou to zdaleka ještě všechny banky. Systém okamžitých plateb má dvě úrovně, tou základní je schopnost banky okamžité platby pouze přijímat, kompletní systém pak vyžaduje i schopnost jejich odesílání.

Takže i když vaše banka ještě neumí okamžitou platbu odeslat, můžete ji vy dostat - za předpokladu, že banka odesílatele má celý systém okamžitých plateb a že vaše banka je umí alespoň přijímat (nemusí být schopná je odesílat).

Jen pozor, stojíte-li o okamžitou platbu, musíte ji v příkazu k úhradě nastavit – a možná za ni i zaplatit. Rozhodně však nebude tak drahá, jako staré známé expresní platby. Za expres (tedy za předběhnutí fronty v mezibankovním systému České národní banky /ČNB/) se platí okolo 200 Kč, kdežto poplatky za okamžitou platbu nejsou buď žádné, nebo v řádu jednotek korun.

Porovnejte si půjčky od ověřených poskytovatelů

Porovnat nabídky

Podobnou rychlost i nákladovost lze čekat i v mezinárodním platebním styku. Brzy budeme moci na otázku „jak dlouho trvá převod peněz ze zahraničí“ odpovídat, že jen několik vteřin. A možná bude dokonce i zdarma, jak napovídá rušení poplatků za SEPA platby u stále více bank.

Pozor, okamžité platby stále ještě nejsou garantovány v obchodních podmínkách některých z bank, které je poskytují. Co to pro vás znamená? Prozatím se nespoléhejte na to, že banka okamžitou platbu provede ještě v den, kdy jste ji zadali. A splátku půjčky raději zadejte v převodu z účtu o jeden až dva pracovní dny dříve, než je termín splatnosti. I tehdy, když převod nastavíte okamžitou platbou. V případě, že by platba dorazila pozdě a vy museli uhradit sankce za pozdní splátku, banka neponese žádnou odpovědnost, protože službu (zatím) negarantuje.

Které banky v ČR už spustily okamžité platby?

Výše v textu zmíněná Česká spořitelna umí okamžité platby od února 2019, žádné přirážky si za ně nestrhává. Dalšími bankami, které s plnohodnotnou okamžitou platbou (příchozí i odchozí) už přišly, jsou:

  • Komerční banka, a.s.
  • Československá obchodní banka, a. s.
  • MONETA Money Bank, a.s.
  • Česká spořitelna, a.s.
  • Fio banka, a.s.
  • Banka CREDITAS a.s.
  • Air Bank a.s.
  • Raiffeisenbank a.s.
  • J&T BANKA, a.s.
  • PPF banka a.s.
  • mBank S.A., organizační složka
  • Partners Banka, a.s.
  • Oberbank AG pobočka Česká republika
  • Multitude Bank, p.l.c.

Aktuální seznam účastníků okamžitých plateb (ČNB)

K bankám, které nepovažují okamžité platby za důležité, se pak aktuálně řadí:

  • Hello bank
  • Trinity Bank
  • UniCredit Bank
  • ING

Nebankovní společnosti již využívají okamžitých plateb ke zlepšení služeb

Mnoho nebankovních společností si v reakci na zavedení okamžitých plateb zřídilo účty u těch bank, které okamžité platby již umějí - a díky tomuto kroku mohou poskytovat půjčky ještě rychleji. Peníze totiž dorazí na účet klienta opravdu ihned po schválení úvěru, podpisu smlouvy a zadání bankovního příkazu, jinými slovy v řádu minut od odeslání žádosti.

To sice zvyšuje míru využitelnosti počáteční síly klientova impulsu ke vzetí půjčky, stále však platí, že bezpečné je jen to zadlužení, které jste si předem řádně promysleli. Najít ale můžeme i velkou výhodu pro klienta - díky rychlejším bankovním převodům teď totiž můžete úvěr vybírat déle - peníze vždycky dorazí včas. Mezi nebankovními poskytovateli, kteří využívají okamžitých plateb a jejichž nabídky jsou porovnávány na Bezvamoney.cz, najdete následující (v závorce jsou uvedeny banky, u nichž je nebankovkou zřízen a využíván účet):

  • Provident (ČSOB)
  • Credit Limit (Česká spořitelna)
  • CreditPortal (Fio banka, Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank, ČSOB)
  • Zonky (PPF banka)
  • Pronto půjčka
  • Home Credit (PPF banka)
  • Zaplo (Raiffleisenbank,Raiffeisenbank, Komerční banka, ČSOB)
  • Viva Credit (Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank)
  • Cool Credit (Komerční banka, Fio banka, Raiffeisenbank)
  • Pojištěneá půjčka Komerční banka
  • Půjčka7 (Fio banka)
  • Credit 365 (Fio banka)
  • SOScredit (Fio banka, Česká spořitelna, Raiffeisenbank, Moneta Money Bank)
  • Via SMS (Komerční banka, Fio banka, Moneta Money Bank, Česká spořitelna)
  • Kamali (PPF banka)
  • Tesco (využívá služeb Home Credit, tedy PPF banka)
  • Creditstar (Fio banka, Česká spořitelna, Moneta Money Bank, ČSOB, Komerční banka).

Standardní převody v rámci jedné banky

Chcete provést převod peněz z účtu na účet u České spořitelny a potřebujete vědět, jak dlouho to zabere? Vězte, že při standardním převodu mezi účty jedné banky to budou v pracovní dny a v pracovní dobu jen vteřiny (u všech bank v ČR). I proto má mnoho poskytovatelů online půjček zřízeny účty v několika největších bankách – tím zvyšují pravděpodobnost, že žadatel o půjčku bude u stejné banky jako oni.

Ale pokud převod zadáte večer, ve státní svátek či o víkendu, může cesta peněz i v rámci banky trvat až do dalšího pracovního dne. Jestliže jste totiž nezadali převod jako okamžitý, nebude ani banka, která okamžité platby umí, k němu takto přistupovat, provede ho standardně. A účtovat bude standardní poplatek za provedení platby – pokud nějaký v ceníku má.

Standardní převod mezi bankami v ČR, s možností express platby

Standardní převod peněz mezi bankami 2023 smí trvat maximálně jeden pracovní den. Ale to je pracovní den, nikoliv kalendářní. Většina bank si za něj nic neúčtuje, někde se za příkaz k úhradě mimo vaši banku stále ještě platí, za převod peněz na Slovensko pak ještě víc – ovšem některé české banky s pobočkou na Slovensku jej vedou jako mezibankovní převod vnitrozemský.

Jak poslat peníze na účet, aby dorazily ještě týž den? Když stihnete zadat standardní platbu ráno nebo během brzkého dopoledne, je velká šance, že na účet příjemce v jiné bance dorazí ve stejný den. Každá banka má zveřejněný čas, do kterého přijímá příkazy k úhradě pro daný pracovní den. Ostatní příkazy zadané později se automaticky přesouvají do následujícího pracovní dne.

Zvolit můžete i takzvanou expres platbu, díky které předběhnete frontu ostatních platebních příkazů, kterou všechny mezibankovní převody musejí vystát v CERTIS (viz níže). Protože jde o složitější administrativu, často jsou vyžadovány poplatky ve výši stovek korun.

Pomáháme v rozhodování. Srovnejte si půjčky u nás

Zobrazit nabídky

Standardní mezibankovní převody totiž jedou přes kapacitně omezený CERTIS

Mezibankovní systém CERTIS (Czech Express Real Time Interbank Gross Settlement system) je systémem standardního mezibankovního platebního styku v České republice. A ten zvládne pouze určitý počet operací (cca jeden a půl milionu za hodinu), navíc je v provozu jen v pracovní dny.

Pracovní den, kdy se provádějí transakce, je v terminologii bank tzv. účetním dnem. Účetní den začíná v 17 hodin předchozího dne a trvá do čtyř hodin odpoledne. Každá banka má u ČNB veden účet mezibankovního platebního styku v českých korunách. Na těchto účtech provádí ČNB příkazy k převodu tak, jak je banky (na základě příkazů od svých klientů) zadávají.

Za provedení mezibankovního příkazu v CERTIS platí banky různě vysoký poplatek, ale jedná se vždy o haléřové položky. Čím dříve v daném dni banka příkaz k převodu zadá, tím levnější pro ni transakce je, neboť cena je odstupňovaná denní dobou (aby se netvořily fronty).

Banky ukončují příjem standardních příkazů k úhradě podle toho, kolik jsou ochotny v CERTIS platit

Vzhledem k tomu, že CERTIS je tím dražší, čím později se ve zúčtovací den příkaz zadá, mají banky časově omezenu dobu, do které můžete zadat příkaz k úhradě peněz do jiné banky, aby peníze přišly ještě týž den.

A proto nízkonákladové banky, které vedou účty zcela zdarma všem klientům a bez podmínek, ukončují příjem standardních příkazů k úhradě mezi prvními. Chtějí v CERTIS platit nejnižší poplatky. Ovšem nejen ony! U těch bank, které nevyžadují poplatky za vedení účtu nebo za platební příkazy, je toto omezení pochopitelné. U těch ostatních se důvod hledá jen těžko.

Například bezpoplatková AirBank vám dá čas až do oběda, ale UniCredit Bank takto vstřícná není, nedá vám čas vůbec. Každý příkaz k úhradě realizuje až následující pracovní den. Stejně je na tom třeba i Trinity Bank či Oberbank – u nich se převodu ještě v týž den prostě nedočkáte.

Jak dlouho trvá sepa platba?

Sepa platba, resp. platba v rámci evrospkých sepa zemí, zabere jeden až dva pracovní dny, v závislosti na tom, jak ji zadáte. Pokud půjde o okamžitý převod, dorazí i během několika minut. Standardní převody putují o něco déle.

Horší je to například s librou, tam transakce sebere i čtyři dny. Mimoevropské měny mohou být převedeny dokonce až za 5 – 10 dní. A nezapomínejte, že zahraniční transakce mají speciální poplatky, které většinu nebývají malé.

Jak dlouho trvá platba přes PayPal a jemu podobné služby?

Služby online plateb, jakými jsou PayPal, Square, Moneybookers, PaySec a další, mívají ve státech, kde mají povoleno fungovat, takzvaný sběrný účet. Proto platba přes tyto služby trvá stejně dlouho jako standardní mezibankovní, sepa nebo mezinárodní převod u té banky, u níž sběrný účet mají.

Například PayPal si pro zřízení sběrného účtu vybral UniCredit Bank, která doposud neumí okamžité platby, a tak jsou u nás jeho služby velmi pomalé. U stejné banky sídlí třeba i MoneyBookers. Ale například PaySec zakotvil u ČSOB, kde už to s okamžitými platbami umějí.

Malé shrnutí:

Problematika převodů peněz a doby jejich trvání je díky absenci okamžitých plateb u některých bank stále ještě docela pestrá. Proto si na závěr sestavme jejich stručný přehled.

  • okamžitá platba trvá jen vteřiny
  • standardní bankovní převod mezi účty u jedné banky zabere od několika vteřin do jednoho pracovního dne (o víkendu a svátcích většinou nefunguje)
  • standardní mezibankovní převod trvá jeden pracovní den (o víkendu a svátcích nefunguje)
  • sepa převod do evropské země trvá od několika minut do cirka 2 pracovních dní
  • mimoevropské převody trvají až 10 dní
  • platba online službou typu PayPal nebo PaySec trvá tak dlouho jako jiné platby u banky, u které má služba sběrný účet

Zdroje: ČNB / Peníze.cz / Česká spořitelnaComgate.cz

Autor:

Lenka Rutteová

Lenka Rutteová

Pro Bezvamoney.cz píše články zaměřené na osobní finance, vystudovala na Ekonomicko-správní fakultě a součástí jejího vzdělávání je i složení zkoušky pro registraci u ČNB.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Banky

10.04.2024

Chybně odeslaná platba: Co dělat a jak předejít omylům

Jak řešit a předcházet chybně odeslaným platbám? Co dělat, pokud peníze omylem zamíří na špatný účet a jak předejít chybám při jejich odesílání.

Banky

25.01.2024

Bankovní identita: snadní a rychlá identifikace na internetu

Co je bankovní identita, jak se využívá a u které banky ji získáte? Jak si vyřídit BankID a jak se o ni starat? Kde se dá BankID využít a může ji někdo ukrást?

Banky

23.03.2021

Podnikatelský účet 2024 - co nabízí, kdy ho musí OSVČ mít a které firmy ne?

OSVČ bankovní účet - jaké výhody vám nabídne a jakým nevýhodám s ním budete muset čelit? Kdy si ho musí OSVČ založit a které firmy ho mít nemusejí?