Kdy a kam pro dětský účet?

Základy finanční gramotnosti jsou pro děti nesmírně důležité. Z průzkumu České bankovní asociace (ČBA) zaměřeného na děti a finance vyplývá, že téměř dvě třetiny rodičů se snaží svým potomkům vštípit základy správného finančního hospodaření poměrně brzy, nejčastěji již v předškolním věku. Dobrým prostředkem k tomuto vzdělávání může být dětský účet. Kdy je vhodná doba na založení běžného účtu pro svého potomka? A jaká je nabídka dětských účtů? Je z čeho vybírat?

Kdy a kam pro dětský účet?

Dětský účet jako další stupeň finančního vzdělávání dítěte

V posledních letech se stále více hovoří o termínu finanční gramotnost. Na rodiče se apeluje, aby již od útlého věku své děti s finanční gramotností seznamovali a učili je, jak s penězi správně zacházet. Určitě není nezbytné ihned po narození založit dítěti účet za účelem zvýšení jeho povědomí o finančním světě. Naopak je dobré učit dítě např. spořit drobné mince do prasátka, vysvětlovat mu, kde se peníze v domácnosti berou, proč rodiče chodí do práce a že je nutné na nové věci šetřit. Děti postupně zjišťují, jak peníze fungují, jakou mají hodnotu a jak s financemi zacházet. V průběhu let může být dobrým pomocníkem v této edukaci také dětský účet.

Většina bank vám nabídne možnost zřídit dětské konto již po narození vašeho potomka. Někoho však může napadnout otázka, zdali je nutné, aby mělo dítě, které ještě nemá žádné povědomí o penězích, vedeno běžný účet. Proto je vhodné předem zvážit důvod založení dětského účtu. Když si odpovíte na otázku, za jakým účelem dítěti konto zřizujete, často se vám rozklíčuje také odpověď na otázku, kdy je vhodné tento krok podniknout.

  1. Spoření pro dítě – pokud chcete dítěti odkládat a spořit volné peníze podle toto, jak vám zrovna vaše finanční situace umožňuje, ale nechcete finance vázat na žádném dlouhodobém spořícím produktu, může být vhodnou volbou právě dětské konto. Některé banky nabízí úročení běžného účtu (např. Banka CREDITAS a UniCredit Bank), jiné banky nabízí možnost úročení na dětském spořícím účtě.
  2. Zasílání kapesného na účet – děti si mnohdy neuvědomují, že peníze na účtě nepředstavují jen číslo. Jedná se o stejný finanční prostředek jako v případě bankovek a mincí. Pokud chcete dítě naučit, jak s penězi zacházet také bezhotovostně, nejlepším způsobem je zřízení běžného účtu s dětskou platební kartou. Banky k těmto účtům vydávají karty nejdříve v 6 letech (např. Komerční banka či Banka CREDITAS), standardně však od 8 let věku dítěte.
  3. Přehled o prováděných transakcích a nákupech – díky mobilnímu a internetovému bankovnictví máte kdykoli přehled nad tím, jak dítě s penězi na účtě zachází. Můžete si nechat zasílat sms o pohybech na účtě, některé aplikace vám dokonce automaticky oznámí, že došlo k pohybu.
  4. Naučit dítě spořit – k dětskému účtu lze zřídit spořící účet. Váš potomek si může z kapesného odkládat volné peníze a na vlastní kůži pochopit princip spoření.

Jak a kde založit dětský účet?

Pokud jste ve fázi, kdy vybíráte konkrétní banku a dětské konto budete zakládat, ve většině případů se nevyhnete návštěvě pobočky. Některé banky nabízí také možnost zažádat si o založení účtu online a dokončit proces prostřednictvím kurýra. Pro založení účtu je zapotřebí vždy rodný list dítěte a občanský průkaz zákonného zástupce (rodiče). Pokud již dítě občanský průkaz vlastní, bude zapotřebí doložit také tento doklad. Zákonný zástupce provede základní nastavení účtu a rozhodne o tom, jaké budou denní, týdenní a měsíční limity pro transakce platební kartou pro deti či internetové bankovnictví.

Zřízení dětského konta vám dnes nabídna na českém trhu většina bankovních ústavů, připravili jsme si pro vás srovnání dětských účtů a souhrnný přehled výhod, které můžete získat u každé banky zdarma.

Účet pro děti od České spořitelny

K založení dětského konta pro děti od narození do 20 let nabádá také Česká spořitelna. Založení i vedení dětského účtu je zdarma. Děti od 8 let mohou mít vlastní debetní kartu, její limity spravují rodiče. K účtu lze zřídit mobilní aplikaci George, která vás upozorní na každou platbu, kterou váš potomek provede.

Výhody, které získáte k účtu zdarma:

  • vedení účtu,
  • příchozí a odchozí elektronické úhrady,
  • výběry ze všech bankomatů ČS v ČR a Erste Group v zahraničí,
  • upozornění na uskutečněné platby v mobilní aplikaci George,
  • příchozí a odchozí úhrady v rámci EU – SEPA platby.

MůjÚčet Junior od Komerční banky

S Komerční bankou můžete naučit dítě zacházet s penězi prostřednictvím konta MůjÚčet Junior. Vedení účtu je určeno pro děti od 6 do 18 let. Dítě má přístup do internetového bankovnictví a zdarma si může vybrat vlastní obrázek na debetní kartě pro děti. Limity na kartě nastaví rodič tak, jak uzná za vhodné. Výhodou je možnost zřízení účtu po telefonu a prostřednictvím kurýra, takže nemusíte chodit na pobočku.

Hlavní výhody, které získáte k účtu zdarma:

  • vedení účtu,
  • internetové bankovnictví,
  • výběry z bankomatů KB,
  • příchozí transakce v Kč,
  • zasílání informační SMS o zůstatku.

Dětský Génius od Moneta Money Bank

Vedení účtu zdarma pro děti od narození do 15 let nabízí také Moneta Money Bank. Debetní kartu může dítě získat od 8 let a rodiče mohou zůstatky dětí kontrolovat prostřednictvím nastavení emailů.
Hlavní výhody, které získáte k účtu zdarma:

  • vedení účtu,
  • výběry z bankomatů Moneta Money Bank,
  • internetové bankovnictví – Internet Banka Mini,
  • vkládání hotovosti na účet a jeden výběr na pobočce měsíčně,
  • příchozí transakce zdarma.

Plus Konto od ČSOB

Hospodařit své děti s penězi můžete naučit s Plus Kontem od ČSOB. Založit lze účet již od narození a vedení účtu je zdarma bez podmínek až do 26 let. Přehled o platbách a zůstatku mají v internetovém a mobilním bankovnictví jak děti, tak rodiče. Od 8 let lze k účtu vydat zdarma kartu či platební nálepku.

Hlavní výhody, které získáte k účtu zdarma:

  • vedení účtu,
  • platební karta pro děti a nálepka,
  • výběry z ČSOB bankomatů.

mKonto pro děti od mBank

První krok do světa financí mohou udělat děti od narození do 15 let s mKontem od mBank. Účet lze založit online, zřízení i vedení je zdarma. Dítě získá pasivní přístup do internetového bankovnictví a mobilní aplikace. K účtu lze otevřít až 4 spořící účty. Děti si mohou účty libovolně pojmenovat podle toho, na co spoří, a peníze mezi účty si mohou podle potřeby převádět.

Hlavní výhody, které získáte k účtu zdarma:

  • vedení účtu,
  • dětská platební karta (od 8 let),
  • tři výběry měsíčně z libovolného bankomatu,
  • vedení až 4 spořících účtů.

Aktivní účet pro studenty a děti od Raiffeisenbank

Raiffeisenbank nabízí pro děti a studenty do 26 let zdarma vedení Aktivního účtu. Účet lze ovládat pomocí aplikace Mobilní eKonto a peníze lze mít na účtu až v 19 různých měnách zároveň.

Hlavní výhody, které získáte k účtu zdarma:

  • vedení účtu,
  • neomezený počet výběrů z bankomatů všech bank v ČR i v zahraničí,
  • 2 mezinárodní bezkontaktní platební karty,
  • neomezený počet zahraničních plateb v rámci EHP v měně EUR.

Dětské konto od UniCredit Bank

Balíček služeb zdarma pro děti od narození do 15 let s platební kartou a internetovým bankovnictvím nabízí také UniCredit Bank. Vedení účtu v korunách nabízí s úročením 0,25 % do výše 30 000 Kč. V 8 letech může získat dítě platební kartu, přístup do internetového a mobilního bankovnictví má prostřednictvím pasivního náhledu, rodič má plný přístup k účtu a přehled o všech pohybech.

Hlavní výhody, které získáte k účtu zdarma:

  • vedení účtu,
  • platební karta Mastercard,
  • výběry ze všech bankomatů skupiny UniCredit v ČR a zahraničí,
  • vklady na pobočce nebo prostřednictvím bankomatů a na účty vedené UniCredit Bank,
  • 1 výběr hotovosti na pobočce měsíčně.

Richee účet Junior od CREDITAS

Účet je určen pro děti od 6 do 17 let. Ke zvýšení jejich finanční gramotnosti by vám měla pomoci také jednoduchá a přehledná mobilní aplikace Richee. Rodiče mají přehled a kontrolu díky vlastnímu mobilnímu či internetovému bankovnictví. Běžný účet je úročen sazbou 1,5 % do výše zůstatku 50 000 Kč. K účtu je zdarma vedení Richee karty Junior s výběry z bankomatů po celém světě zdarma.

Hlavní výhody, které získáte k účtu zdarma:

  • vedení účtu,
  • mobilní aplikace Richee,
  • příchozí a odchozí transakce,
  • Richee karta Junior,
  • výběr z jakéhokoli bankomatu v ČR i v zahraničí.

Zdroje: ČBA/ Česká spořitelna / KB / Moneta Money Bank / ČSOB / mBank / RB / UniCredit Bank / Banka Creditas

Autor:

Iva Grácová

Iva Grácová

Ve světe bankovnictví se pohybuje od roku 2007 a voľný čas věnuje psaní článků převážně finančního charakteru s úvěrovou, bankovní a investiční tématikou.

Zobrazit profil

Další články, které by vás mohly zajímat:

Banky

10.04.2024

Chybně odeslaná platba: Co dělat a jak předejít omylům

Jak řešit a předcházet chybně odeslaným platbám? Co dělat, pokud peníze omylem zamíří na špatný účet a jak předejít chybám při jejich odesílání.

Banky

25.01.2024

Bankovní identita: snadní a rychlá identifikace na internetu

Co je bankovní identita, jak se využívá a u které banky ji získáte? Jak si vyřídit BankID a jak se o ni starat? Kde se dá BankID využít a může ji někdo ukrást?

Banky

23.03.2021

Podnikatelský účet 2024 - co nabízí, kdy ho musí OSVČ mít a které firmy ne?

OSVČ bankovní účet - jaké výhody vám nabídne a jakým nevýhodám s ním budete muset čelit? Kdy si ho musí OSVČ založit a které firmy ho mít nemusejí?